Ideiglenesen bezárt a Tienanmen téri vérengzésekről szóló, demokratikus mozgalmakat támogató múzeum Hongkongban

2021. június 2. – 10:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ideiglenesen bezárt szerdán az 1989-es Tienanmen téri események hongkongi múzeuma, miután a helyi hatóságok vizsgálatot indítottak egy, a működési engedélyével kapcsolatos panasz kapcsán, írja az MTI a SCMP hongkongi lap alapján.

Az 1989-es, demokrácia mellett szóló diáktüntetésről a múzeum minden év június 4-én gyertyákkal emlékezik meg a Tienanmen téri események évfordulóján. A megemlékezés megtartására a hongkongi rendőrség idén második alkalommal nem adott engedélyt a koronavírus-járvány miatti óvintézkedésekre hivatkozva.

A Tienanmen téri vérengzés hasonlóan tabutémának számít a kommunista vezetés szemében, mint az ujgurok helyzete, illetve a Fudan Egyetem kapcsán is felmerült a parlamentben az ellenzék oldaláról korábban kérdésként az, hogy a kormány garantálni tudják-e majd, hogy „a Fudan Egyetemen elhangozhat az, hogy Tienanmen tér, vagy elhangozhat-e az, hogy a kommunista terrornak hány áldozata van”.

A hongkongi múzeum üzemeltetője, a Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China (Hongkongi szövetség Kína hazafias demokratikus mozgalmainak támogatására) szerdán közleményében azt írta, dolgozói és látogatói biztonságának érdekében zárnak be azután, hogy a hongkongi élelmiszer- és környezethigiéniai hatóság vizsgálatot indított a múzeum ellen.

A szövetség felszólította arra is a hongkongiakat, hogy emlékezzenek meg a maguk módján a június 4-i évfordulóról „törvényes, biztonságos, békés és észszerű módon, hogy az igazság ne tűnjön el”.

A pekingi keményvonalas kommunista vezetés utasítására a kínai hadsereg 1989. június 4-én nekilátott a Peking központjában található Tienanmen tér kiürítésének, miután áprilisban elfoglalták azt a tüntetők. Az erőszakos művelet halálos áldozatainak száma máig ismeretlen, mivel Kínában nem beszélhetnek a történtekről. A becslések néhány száz és háromezer közé teszik a meggyilkolt emberek számát, de az akkor Pekingben állomásozó brit nagykövet 2017-ben előkerült titkos távirata szerint tízezer halottja is lehetett a vérengzésnek. Kínában az eseményekkel kapcsolatos megemlékezéseket és megnyilvánulásokat szigorúan tiltják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!