Három magyar származású miniszter is kormánytag lehet Izraelben

2021. június 3. – 18:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Várhatóan három magyar származású politikus is bekerül az újonnan megalakuló izraeli kormányba – írja a 444.hu a szombat.org értesülései alapján.

Jaír Lapid, a Jes Atid (Van Jövő) vezetője magyar származású újságíró, politikus, aki szolgált már miniszterként Izraelben, és az új koalíció második két évében lesz a tervek szerint miniszterelnök. Édesapja Tomi Lapid (Lampel Tamás), aki szintén szolgált Izrael minisztereként. Az idősebb Lapid szerbiai születésű magyar zsidó volt, Budapesten élte túl a vészkorszakot.

Jair Lapidnak igen mély és összetett a kapcsolata Magyarországgal, amiről a magyar Országházban 2013-ban beszédet is mondott

– írta a szombat.org.

A második lehetséges kormánytag Beni Ganz, aki a Kék-Fehér párt listavezetője, és aki honvédelmi miniszterként szolgál Izrael jelenlegi kormányában, és korábban az izraeli véderők vezérkari főnöke volt. Édesanyját, Weiss Málkát a magyarországi Mezőkovácsházáról deportálták Bergen-Belsenbe 1944-ben.

A munkapárti Merav Michaeli nagyapja Kasztner Rezső kolozsvári cionista újságíró volt, az Új Kelet munkatársa, aki a holokauszt idején a cionista embermentésben tevékenykedett Magyarországon. Kasztner végül merénylet áldozata lett.

Izraelben 12 év után először alakulhat kormány Benjámin Netanjahu nélkül. A koalíciót az Egyesült Arab Lista képviselői is támogatni fogják, amire eddig még nem volt példa. Arról, hogy erre hogy került sor, bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!