Németország elismerte a gyarmati népirtást, egymilliárd eurót fizetnek Namíbiának

2021. május 28. – 06:38

Németország elismerte a gyarmati népirtást, egymilliárd eurót fizetnek Namíbiának
A namíbiai népirtás áldozatainak maradványai egy berlini megemlékezésen – Fotó: Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Precedenst teremthet a gyarmatosító európai hatalmak által elkövetett atrocitásokkal való szembenézés terén, hogy Németország már nem csak hivatalosan elismeri Namíbiában véghez vitt gyarmati népirtást, hanem kártérítést is hajlandó fizetni az egykor meghódított államnak, összesen több mint egymilliárd euró értékben, írja az AFP a német kormány pénteki közlése alapján. Korábban ugyanis nem volt példa arra, hogy egy korábbi gyarmatosító hatalom kártérítést fizessen.

„Mostantól hivatalosan is úgy hivatkozunk majd ezekre az eseményekre, ahogy a mai perspektívánk alapján kell: népirtásként” – áll Heiko Maas külügyminiszter közleményében. A német kormány öt éve tárgyalt a jóvátételről Namíbiával. A több mint egymilliárd eurót harminc év alatt, fizeti majd meg Németország, az összeg jelentős része a herero és nama törzsek leszármazottjait illeti.

A németek 1884-ben gyarmatosították a mai Namíbiát Német Délnyugat-Afrika néven, ám a herero és nama törzsek többször is fellázadtak az európai hódítók ellen, ami véres összecsapásokhoz vezetett. Erre válaszul a németek 1904-08 között kiirtották az őslakos népesség nagy részét, a túlélőket pedig rabszolgasorba taszították – ők többnyire betegség, éhezés vagy túlhajszoltság miatt vesztették életüket a koncentrációs táborokban.

A Németország által Namíbiában elkövetett, 75 ezer életet követelő népirtásról, illetve annak mai politikai hatásairól itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!