Hamis drogvádak miatt hurcoltak meg egy orosz újságírót, most börtönre ítélték a kamuzó rendőröket

2021. május 28. – 14:41

frissítve

Hamis drogvádak miatt hurcoltak meg egy orosz újságírót, most börtönre ítélték a kamuzó rendőröket
Igor Ljahovec az ügyvédjével beszélget a tavaly januári letartóztatása után – Fotó: Szergey Mamontov / Sputnik via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Drogvádak miatt öt rendőr meghurcolt egy orosz tényfeltáró újságírót, Ivan Golunovot – a hamis vádak viszont akkora közfelháborodást keltettek Oroszországban, hogy ejtették az ügyet. Sőt, a hatóságok eljárást indítottak a Meduza munkatársát kábítószerügybe keverő öt rendőr ellen, akiket most első fokon öttől tizenkét évig terjedő börtönbüntetésre ítéltek, írja az MTI.

Még 2019. június 6-án vették őrizetbe Moszkvában Ivan Golunovot, a legolvasottabb orosz független hírportál, a Meduza munkatársát, aki ekkor a moszkvai városi tisztviselők és biztonsági szervek vezetőinek visszaéléseivel foglalkozott. A rendőrség vádja szerint Golunov kábítószerrel üzérkedett, azonban a közvélemény felháborodott az eljáráson – ugyanis kiderült, hogy a vádnak semmilyen alapja nincs.

Miközben Golunovot az őrizetben ütötték-verték, a mellette zajló tüntetéseken többszáz embert vettek őrizetbe, azonban öt nappal az eset után ejtették az ellene felhozott vádakat, és megszüntették az eljárást. Golunov pár hónappal később beperelte a rendőrséget, amiért passzívak voltak az ellene zajló teljesen jogtalan eljárás során.

Tavaly januárban le is tartóztatták az ellene fellépő öt rendőrt, ügyük tárgyalása pedig 2020 decemberében kezdődött. A nyomozás alapján az ügynek nem volt megrendelője, a rendőrök saját hatáskörben próbálták meg kivonni Golunovot a forgalomból.

Az eljárást irányító Igor Ljahovecet 12 év börtönre ítélték, míg másik három társa nyolc, ötödik társuk pedig öt évet kapott egy moszkvai bíróság pénteki első fokú ítélete szerint – emellett fejenként egymillió rubel (azaz közel 3,9 millió forint) jóvátételt kell fizetniük Golunovnak. Az elsőfokú ítélet ellen a hírek szerint mind az öt elítélt rendőr fellebezni fog.

Korábban már írtunk arról, hogy a Meduzát az orosz kormány külföldi ügynökké nyilvánította idén áprilisban – ekkor az újságnak 12-18 millió egyedi látogatója volt havonta. Az áprilisi döntés szerint minden tartalmukat – még a közösségi médiában is – meg kell jelölniük azzal, hogy „külföldi ügynökök”. A lap főszerkesztője, Ivan Kolpakov szerint a döntés könnyen a bevételek elapadásához, és így a lap megszűnéséhez vezethet, hiszen nem sok orosz cég vállalná azt a kockázatot, hogy egy külföldi ügynöknek minősített oldalon reklámoz. A hírportálról bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!