A brit miniszterelnök szóvivője Orbán korábbi kijelentéseit helytelennek és megosztónak nevezte

2021. május 27. – 20:41

Másolás

Vágólapra másolva

Megosztónak és helytelennek nevezte Orbán Viktor korábbi kijelentéseit a brit miniszterelnök, Boris Johnson szóvivője.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken találkozik majd Johnsonnal, ahol az Egyesült Királyság és Magyarország együttműködési lehetőségeiről tárgyalnak majd. Magyarország az év második felében a Visegrádi Négyes soros elnöke lesz, így a térség ügyeiről is beszélnek. A brit szóvivő azt mondta, hogy az Egyesült Királyság jóléte és biztonság szempontjából létfontosságú az együttműködés Magyarországgal.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne érintenének kényes témákat. „Az emberi jogi kérdések felvetésétől sem riadunk vissza. A miniszterelnök elítélte azokat a konkrét megjegyzéseket, amelyek megosztóak és helytelenek voltak” – mondta a szóvivő.

A brit médiában felidézték, hogy Orbán egy 2018-as interjújában muszlim betolakodókról beszélt, és egy az osztrák kancellárral tartott sajtótájékoztatón méregnek nevezte a migránsokat.

A BBC a találkozó előtt arról ír, hogy Orbán euroszkeptikus, aki megdicsérte Johnsont a brexit megvalósításáért. A magyar miniszterelnököt Vlagyimir Putyin közeli szövetségeseként írják le, aki kétszer is megakadályozta abban az Európai Uniót, hogy közös nyilatkozatban ítéljék el Kínát a hongkongi beavatkozása miatt. Felidézik, hogy Orbán volt az tavaly, aki arról próbálta meggyőzni az uniót, hogy szüntessék meg a szankciókat Belarusszal szemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!