Belga bíróság előtt folytatódik az AstraZeneca és az Európai Unió konfliktusa

2021. május 26. – 15:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mivel a két fél a belga jog szerint kötött szerződést egymással, szerdától egy brüsszeli bíróság előtt folytatódik az Európai Bizottság és az AstraZeneca vitája, írja a Hvg.hu.

Ahogy korábban a Telex is beszámolt róla, a brit-svéd gyógyszergyártó vállalat az első negyedévben a szerződésben kikötött 120 millió védőoltás helyett mindössze 30 milliót szállított le az az unió tagállamaiba, ami az Európai Unió álláspontja szerint bírálatok célpontjává tette az EU-s járványkezelést.

A fentiek miatt Brüsszel azt szeretné elérni, hogy a bíróság vegye rá az AstraZenecát, hogy június végéig teljesítse kötelezettségeit, azaz szállítsa le a fennmaradó 90 millió vakcinát a 27 tagállamnak, vagy pedig fizessen jelentős összegű kártérítést. Brüsszel emellett azt is sérelmezi, hogy a brit-svéd gyógyszergyártó előnyben részesítette Nagy-Britanniát, amely így gyorsabban haladhatott előre az oltási kampányban.

Clemence Van Muylder és Hakim Boularbah, az AstraZeneca jogi képviselői az Európai Bizottság AstraZeneca ellen indított perének tárgyalása előtt egy brüsszeli bíróságon Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo
Clemence Van Muylder és Hakim Boularbah, az AstraZeneca jogi képviselői az Európai Bizottság AstraZeneca ellen indított perének tárgyalása előtt egy brüsszeli bíróságon Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo

Ahogy korábban is írtuk, az Európai Bizottság két jogi eljárást indított a nagyvállalat ellen: az elsőt azért, hogy a bíróság elismerje, a vállalat vészhelyzet idején késedelmesen szállította le a vakcinákat az első negyedévben, míg a második esetben a testület a szerződés megsértésének megállapítását várja a bíróságtól.

„Nem az a célunk hogy pénzügyi kárpótlást kapjunk az AstraZenecától, hanem az, hogy a bíróság jogi eszközökkel kikényszerítse a szerződésben foglaltak betartását, és késedelem nélkül leszállítsa ki a szükséges mennyiségű oltóanyagot” – közölte két hete az Európai Bizottság nevében Stefan Keersmaecker.

Az Európai Unió a súlyos lemaradás miatt nem újította meg az AstraZeneca gyógyszercéggel kötött szerződését a koronavírus elleni vakcinákra, és egyelőre nem biztos, hogy rendelni fog a jövőben a cég oltóanyagából. „Hogy ez így is marad, azt még meglátjuk” – mondta Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!