Elfogták Rocco Morabitót, Milánó szökésben levő drogkirályát

2021. május 25. – 07:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rocco Morabito olasz maffiafőnök 2019-ben egy uruguayi börtönből szökött meg, most Brazíliában fogták el újra.

A calabriai maffia ('Ndrangheta) főnökeként számontartott Morabitót egy meg nem nevezett másik olasz szökevénnyel együtt tartóztatták le közös brazil–olasz nyomozás eredményeként – számolt be róla közleményében a brazil szövetségi rendőrség (PF).

Az Interpol római központjának egy olasz rendőrökből álló csapata – amely a nyomozásban is részt vett – vasárnap érkezett Brazíliába olasz csendőrökkel együtt, már a letartóztatás reményében – részletezte a rendőrségi közlemény.

Morabito már fiatalon kapcsolatba került a szervezett bűnözéssel, rokona volt ugyanis a korábbi Ndrangheta-főnök, Giuseppe Morabitónak. A fiatal gengsztert hamarosan már Milánó kokainkirályának tartották, mert 25 évesen egy másik rokona, Domenico Antonio Mollica jobbkezeként hatalmas mennyiségű dél-amerikai kokaint terített a városban. Mindig kétsoros öltönyt viselt, testőreivel körülvéve bankjegyekkel teli bőröndökkel látták utoljára, majd 1994-ben körözést adott ki ellene a rendőrség, de ő 1994 és 2017 között sikeresen bujkált a rendőrök elől, feltehetően végig Dél-Amerikában.

A rendőrség mindvégig próbálta követni a feltételezett mozgását, és amikor hamis brazil személyazonosító okmányokkal, Francisco Capeletto néven Uruguayban telepedett le, 23 év menekülés után 2017. szeptember 4-én elfogták egy montevideói szállodában,

Morabito azon bukott le, hogy a 13 éves lányát apja valódi vezetéknevével íratta be az iskolába. Letartóztatásakor fegyver volt nála, illetve 13 mobiltelefont és egy tucat hitelkártyát találtak a szobájában, inkognitójában szójabab-ültetvényes és vidéki ingatlankereskedő volt.

2019. június 24-én aztán Morabito három másik fogollyal együtt megszökött Montevideo központi büntetés-végrehajtási intézetéből (Cárcel Central), az épület tetején lévő lyukon keresztül másztak ki.

Azóta több ország rendőrsége kereste megfeszített munkával. A PF szerint Morabito személyében az Olaszország által egyik leginkább keresett bűnözőt sikerült elfogni.

A Brazília és Olaszország közötti kábítószer-csempészet szervezésében az 1990-es évekig visszamenőleg megtalálni Rocco Morabito tevékenységének nyomait – magyarázta a szövetségi rendőrség, amely kedden sajtóértekezleten ismerteti majd a sikeres elfogási művelet részleteit. A nemzetközi rendőrségi szervezet, az Interpol úgynevezett vörös listáján szereplő, 54 éves bűnöző ellen a brazil legfelsőbb bíróság (STF) adta ki a letartóztatási parancsot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!