A cseh köztársasági elnök uniós elvekre hivatkozva tagadta meg, hogy információt adjon oknyomozó szerkesztőségeknek

2021. május 24. – 09:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A cseh köztársasági elnöki hivatal közleményben jelentette be, hogy nem adnak semmilyen információt azoknak a médiumoknak, amelyek Miloš Zeman elnök orosz kapcsolatait vizsgálják.

Az elnöki hivatal közleményében a dezinformáció elleni harcra és az Európai Bizottságra hivatkozva tagadta meg, hogy információt szolgáltasson olyan médiumoknak, mint a Cseh Televízió, a Respekt, a Deník N vagy a Seznam Zprávy, írta az Euractiv.

A nyilatkozat szerint a döntés „a dezinformáció elleni küzdelem jegyében született, amelynek fontosságát az Európai Bizottság is megerősítette tárgyalásain 2021 januárjában. A dezinformáció elleni küzdelem az Európai Bizottság, sőt a cseh kormány fontos témái közé tartozik. Az elnöki hivatal egy ilyen lépéssel csatlakozik ehhez az erőfeszítéshez.”

Az elnöki hivatalt vezető Vratislav Mynář azt mondta, hogy a fentebb említett szerkesztőségek torzítanak, hamisítanak és elfogultak.

Miloš Zeman a koronavírus-járvány áldozati emlékére tartott ünnepségen, május 10-énFotó: Lukas Kabusek/AFP
Miloš Zeman a koronavírus-járvány áldozati emlékére tartott ünnepségen, május 10-énFotó: Lukas Kabusek/AFP

A Nemzetközi Sajtóintézet (IP) elítéli a cseh köztársasági elnök döntését, szerintük alkotmányellenes, hogy nem tesz eleget a tájékoztatási kötelezettségének a hivatal, és diszkriminációt alkalmaz az információszolgáltatásban.

Zeman a múlt héten több támadás is érte, a sajtó egy része szerint a köztársasági elnök a vrbetiei lőszerraktárban történt robbanás ügyében az orosz álláspontot támogatja, miszerint nem játszottak szerepet az ügyben orosz titkosszolgálatok. (A konfliktusról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.) Ellenzéki szenátorok szerint Zeman kijelentéseivel a hazaárulás fogalmát is kimerítette, ezért beperelik. A köztársasági elnök ellen több tüntetést is szerveztek, a múlt héten húszezren is összegyűltek a prágai Vencel téren.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!