Terjed a feketegomba-fertőzés Indiában, sokszor csak a szem eltávolításával lehet megállítani a ragályt

2021. május 23. – 16:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus tombolásával egyidejűleg tovább terjed egy másik, sok esetben halálos lefolyású kór Indiában; az egyébként ritka „feketegomba” fertőzés.

Az MTI azt írja, hogy miközben vasárnap Indiában 240 ezer új koronavírus-fertőzöttet jegyeztek föl, és a halálos áldozatok száma a hivatalos adatok szerint is lényegében elérte a 300 ezer főt, szakértők szerint a rejtve maradt, feltehetően igen nagy számú esettel együtt is a koronavírus legújabb hulláma túl van a tetőzésen, és megkezdődött a lefelé ívelő szakasz az ázsiai országban. Az indiai járványhelyzetről korábban ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Ezzel egyidejűleg ugyanakkor egyre több esetet jelentenek egy másik, szintén súlyos, sok esetben halált okozó penészgomba-fertőzésből, a „feketegombaként” (Black fungus) is emlegetett, a legyengült immunrendszert kihasználva a gyomrot és a bélrendszert, vagy a tüdőt megtámadó mukormikózisból (mucormycosis).

A tüdőből elterjedve a fertőzés megtámadhatja a beteg agyát, sok esetben csak az egyik szem sebészi úton való eltávolításával lehet megállítani a fertőzést.

A gombás fertőzéses esetek gyakoribbá válásáról már két hete beszámoltak indiai orvosok. Sadananda Gowda, az indiai szövetségi kormány egészségügyi minisztere szombaton arról tájékoztatott, hogy eddig csaknem 9 ezer ilyen gombás fertőzést jegyeztek fel Indiában, és az esetszám növekedése miatt hiánycikk a gombás fertőzés kezelésére használt gyógyszer, az Amphotericin B.

Egy koronavírusos beteg Indiában, aki most feketegombával is megfertőződött – Fotó: Noah Seelam / AFP
Egy koronavírusos beteg Indiában, aki most feketegombával is megfertőződött – Fotó: Noah Seelam / AFP

A helyi média szerint már legalább 250 halálos áldozata van a gombás fertőzésnek Indiában, de hivatalos adat erről nem áll rendelkezésre. Korábban évente néhány mukormikózisos esettel találkoztunk, a mostani helyzet ijesztő – mondta Ambrish Mithal, a Max Healthcare magánkórház gasztroenteorológia és diabétesz osztályának vezetője.

Az indiai szövetségi egészségügyi minisztérium csütörtökön javasolta az államoknak, hogy minősítsék járvánnyá a gombás fertőzés okozta betegséget azért, hogy minden orvosnak kötelező legyen jelentenie, ha ilyen esettel találkozik.

Narendra Modi kormányfő pénteken a koronavírus utáni 'új kihívásnak' nevezte a betegséget.

Kövess minket Facebookon is!