Az Instagramon tűnt fel egy fotó a dubaji hercegnőről, akit hónapok óta a saját apja tarthat fogva

2021. május 22. – 17:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2020 óta semmit nem lehetett tudni Mohamed bin Rásid al-Maktúm dubaji uralkodó lányának sorsáról. Latifa hercegnő 2018-ban próbált megszökni az országból és apjától, akit egy videóban vadállatnak nevezettet, és azt állította róla, hogy bezárva tartja és kínozza őt, nem engedi, hogy nővérével felvilágosult, normális életet éljenek.

A szökés sikertelen volt, a nőt kommandósok hurcolták vissza Dubajba, ahol a később nyilvánosságra hozott felvételek szerint gyakorlatilag fogolyként kezelték. „Fogoly vagyok. A villát börtönné alakították. Az ablakokon rácsok, nem tudok kinyitni egy ablakot sem. Öt rendőr van kint, és két rendőrnő a házban, még a friss levegőre sem tudok kimenni. Ezt a videót egy fürdőszobából csinálom, mert ez az egyetlen helyiség, amit be tudok zárni”, mondta egy videóban.

2020 nyarán minden kapcsolat megszakadt a hercegnővel, a napokban azonban felkerült egy fotó az Instagramra, amin a BBC információ szerint ő szerepel. Ezen két másik nő társaságában látható a hercegnő egy dubaji plázában. A metaadatakból nem derül ki, hogy pontosan mikor és hol készült a felvétel, ami ráadásul meg is van tükrözve. A háttérben a Demon Slayer: Mugen Train című film reklámját lehet felfedezni, a filmet május 13-án mutatták be az Emírségekben, ebből lehet arra következtetni, hogy körülbelül mikori lehet a fotó. A két másik nő nem akart nyilatkozni a BBC-nek.

A BBC értesülései szerint nem véletlenül került fel a fotó a közösségi oldalra, a háttérben zajló történésekkel lehet összefüggésben. A Free Latifa elnevezésű kezdeményezés alapítója, David Haigh is erre utalt közleményében. Ebben arról írt, hogy több pozitív fejlemény is történt a hercegnő ügyében, de ennek részleteiről még korai lenne beszámolniuk. A Human Rights Watch nevű jogvédő szervezet szerint amennyiben valódi a fotó, legalább bizonyítja, hogy életben van a hercegnő, viszont életkörülményeiről továbbra sem lehet tudni semmit. Sem az Egyesült Arab Emírségek londoni nagykövetsége, sem pedig az ENSZ nem kívánta kommentálni a fotó felbukkanását. Az ENSZ annyit közölt a BBC-vel, hogy továbbra is várják a meggyőző bizonyítékot az arab országtól, hogy Latifa sértetlen és jól van. Az ENSZ februárban hasonlóan nyilatkozott a hercegnő ügyében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!