Bizonyítékot kért az ENSZ, hogy életben van-e a dubaji uralkodó lánya

2021. február 19. – 15:09

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ emberi jogi hivatala bizonyítékot kért az Egyesült Arab Emírségektől, hogy kiderüljön, életben van-e Dubaj uralkodójának lánya, Latifa al-Maktúm – írta meg a BBC.

A 35 éves hercegnő néhány éve azzal került be a hírekbe, hogy megpróbált megszökni apjától. Azóta bezárva él valahol Dubajban, és szinte semmit sem tud a világ. 2019 óta egy becsempészett telefonnal tudott kommunikálni a hercegnővel néhány ismerőse, de 2020-ban ez a kapcsolat is megszakadt, azóta senki nem tudja, hogy mi van vele.

Bár Mary Robinson ENSZ-biztos 2018-ban meglátogatta, utóbb kiderült, hogy Latifa azt se tudta, hogy ki érkezett hozzá, és nem esett szó az életkörülményeiről. Négyszemközt sem beszéltek, a lányról pedig azt állította a család Robinsonnak, hogy bipoláris. A hercegnő által kiszivárogtatott videóüzenetekből a BBC készített dokumentumfilmet, a Latifa barátai pedig eljuttatták a felvételeket az ENSZ-nek.

Mary Robinson látogatása 2018-ban – Fotó: Stringer / WAM / AFP
Mary Robinson látogatása 2018-ban – Fotó: Stringer / WAM / AFP

„Érdeklődtünk a hercegnő jelenlegi helyzetéről, és arra kértük az Egyesült Arab Emírségek kormányát, hogy mihamarabb válaszoljon” – mondta pénteken Liz Throssell, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője. Mary Robinson, aki 2018-ban találkozott Latifával, azt mondta, „borzasztóan átverte” őt akkor a család.

Latifa hercegnő történetéről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!