A Hamász és az izraeli kormányfő is győzelemként beszél a tűzszünetről

2021. május 21. – 09:41

frissítve

A Hamász és az izraeli kormányfő is győzelemként beszél a tűzszünetről
A tűzszünetet ünneplő tömeg 2021. május 21-én, a gázai Rafahban – Fotó: Abed Rahim Khatib / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael ezentúl nem fogja eltűrni rakéták kilövését a Gázai övezetből – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pénteken, miután hajnalban életben lépett az újabb tűzszünet, az izraeli hadsereg és a palesztin Hamász közötti legutóbbi konfliktus 11. napján. A kölcsönös rakétatámadásokban legalább 232 palesztin és 12 izraeli vesztette életét a hivatalos adatok szerint.

A Hamász és Netanjahu is győzelemről beszél

Netanjahu kijelentette, hogy megváltoznak a játékszabályok, mert ezentúl Izrael nem fogja eltűrni, hogy rakétákkal lőjék civil lakosait – írta az MTI. A kormányfő szerint a hadjárat elérte célját, mert kemény csapást mért a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezetre, és visszahozza a nyugalmat az elrettentés helyreállításával.

„Újszerű és merész tetteket hajtottunk végre, anélkül, hogy fölösleges kalandokba keveredtünk volna…Maximális veszteségeket okoztunk a Hamásznak, miközben minimalizáltuk az izraeli veszteségeket” – mondta Netanjahu. Izraeli források szerint a kormányülésen a hadsereg arról számolt be, hogy megsemmisítették a Hamasz több tucat, rejtekhelyül szolgáló lakását, 70 rakétaindító pontot. A Hamásznak további ezer rakétája lehet lakásokban elrejtve, ám a hadsereg szerint ez túl nagy polgári áldozattal lenne megsemmisíthető, de a Hamász enélkül is súlyos veszteségeket szenvedett el infrastruktúrájában, miközben a légvédelmi Vaskupola a levegőben megsemmisítette a Hamász Izraelre kilőtt rakétáinak 90 százalékát. (A védelmi rendszerről ebben a cikkünkben olvashat részletesen.)

A tűzszünet péntek éjszaka, helyi idő szerint 2 órakor lépett életbe. Azóta hallgatnak a fegyverek a Gázai övezetben és Izraelben – írta az MTI a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet pénteki cikke alapján.

„Előkészítettünk egy súlyos rakétatámadást, amely északon Haifától, délen az Eilat közelében lévő Ramon repülőtérig csapott volna le Izraelre, de ezt az akciót a tűzszünet miatt befagyasztottuk”

– közölte Abu Obeida, a Hamász szóvivője pénteken, hangsúlyozva megmaradt arzenáljukat és katonai képességeiket. Közben az izraeli hadsereg azt közölte, hogy a 11 napos „Falak őrzője” hadműveletben

  • megsemmisítették a Hamász betonalagútjainak több mint 100 kilométerét,
  • célzottan végeztek a Hamász és az Iszlám Dzsihád öt fontos vezetőjével,
  • húsz felső és középvezetőjével, mintegy kétszáz fegyveresével,
  • több száz rakétát lőttek ki az iszlamista szervezetek katonai létesítményeire, kilövőhelyeire, fegyvergyártó műhelyeire, raktáraira, a Hamász irányító szerveinek irodáira, a pénzeiket kezelő öt bankra és kiképző helyeire,
  • a légvédelmi rendszer pedig a levegőben megsemmisítette az Izraelre lőtt rakéták 90 százalékát.

A Hamász sikerként értékelte a tűzszünetet, a közszolgálati csatornán közzétett videofelvételek szerint győzelmi felvonulásokat tartottak a Gázai övezetben és Ciszjordánia központjaiban.

A Hamász gázai helyettes vezetője Halíl el-Híja előjött rejtekhelyéről, és bejelentette, hogy „a palesztin népnek ajánlja a győzelmet”. A Hamász állítása szerint a tűzszünettel garanciákat kaptak, hogy „Izrael leveszi a kezét” az iszlám vallás Mekka és Medina utáni harmadik legszentebb helyéről, az Al-Aksza mecsetről, valamint a kelet-jeruzsálemi Sejk Dzsarra lakónegyedről, ahol több palesztin család kiköltöztetése miatt alakult ki viszály.

Az izraeli vezetés ugyanakkor tagadta, hogy egyezség született volna ezekben a kérdésekben.

Ahogy arról korábban a Telex is beszámolt, a tűzszünetről szóló egyezség az izraeli hadsereg és a palesztin Hamász között csütörtökön született meg. Ezzel befejeződhetnek a Gázai övezetből és a Libanonból izraeli területre irányuló rakétatámadások és az izraeli válaszcsapások, de ez nem jelenti azt, hogy az izraeli–palesztin konfliktus a végéhez közeledne. Erről részletesen itt írtunk.

Az EU-s vezetők üdvözölik a tűzszünetet

Az európai uniós intézmények vezetői pénteken kiadott üzeneteikben üdvözölték az Izrael és a Hamász iszlamista szervezet közötti tűzszünetről szóló bejelentést, és a helyzet megszilárdítására, és a tartós béke megteremtésére szólítottak fel – írja az MTI.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében üdvözölte a tűzszünet létrejöttét és azt írta: „csak politikai megoldás hoz tartós békét és biztonságot mindenki számára”.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kijelentette: meg kell ragadni a polgárok békéjét és biztonságát szolgáló lehetőséget.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke „jó hírnek” nevezte az Izrael és a Hamász között létrejött tűzszünetet, amely szerinte megakadályozza a civilek és gyermekek további szenvedését. „Most a tartós béke megteremtését kell előmozdítani” – fogalmazott.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai szerint a tűzszünet véget vet a Gázai övezetben és környékén elkövetett erőszaknak. Borrell sajnálatát fejezte ki az elmúlt napok harcaiban elhunytak miatt, és hangsúlyozta: a helyzet már régóta tarthatatlan a Gázai övezetben. Szerinte a két államon (Izrael mellett a palesztin államon) alapuló békés megoldás politikai perspektívájának helyreállítása továbbra is kiemelkedő fontosságú, az EU pedig kész támogatni az izraeli és a palesztin hatóságokat ez irányú erőfeszítésekben. Az unió e célból megújítja kapcsolatait a legfontosabb nemzetközi partnerekkel, köztük az Egyesült Államokkal és a régió más partnereivel, valamint az újjáélesztett közel-keleti kvartettel – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!