Hajtóvadászat Belgiumban: Két napja nem találják a felfegyverkezve menekülő szélsőjobboldali katonát

2021. május 20. – 15:54

frissítve

Hajtóvadászat Belgiumban: Két napja nem találják a felfegyverkezve menekülő szélsőjobboldali katonát
Páncélozott csapatszállítókkal érkeznek a Jürgen Conings elfogására induló katonák Fotó: Dürsün Aydemir /Andalu via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy arról szerdán beszámoltunk, a belga hatóságok óriási erőket megmozgatva kezdték el keresni a hadsereg egyik szélsőséges nézeteket hirdető tizedesét, miután a 46 éves Jürgen Connings halálosan megfenyegette Marc Van Ranstot, Belgium vezető virológusát, majd állig felfegyverkezve meglépett az érte érkező kommandósok elől.

Az elmúlt csaknem két nap alatt a szélsőséges lakhelye és a környező települések vesztegzár alá kerültek, a holland határnál található Limburg tartományban egy nemzeti parkot is átfésültek Conings után, azonban hiába. Egy vadász még kedden megtalálta egy erdő szélén a férfi kocsiját, melyben a rendőrök négy darab páncéltörő rakétaindítót és az indítószerkezetekhez tartozó lőszereket találtak. Helyi lapok szerint Coningsnak a régió két katonai támaszpontjának fegyverraktárához is volt hozzáférési jogosultsága, azonban mindkét jogosultsága az év elején lejárt. Egyes sajtóértesülések állítják, hogy a tizedes „lőgyakorlat szervezésére” hivatkozva kérte ki a fegyvereket a leopoldsburgi laktanyából.

Mivel egyelőre nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy Coningsnak vannak a laktanyán belüli bűnsegédei, ezért mindkét katonai létesítményt lezárták, az ott szolgálók nem hagyhatják el az objektumokat.

Csütörtökön Limburg tartomány több településének imámja bejelentette, hogy a helyi mecseteket a biztonság kedvéért határozatlan időre bezárják, más mecseteknél pedig megerősítették a védelmet.

A rendőrség felszólította a lakosságot, hogy kerüljék a gépfegyverrel felszerelt férfit, aki vélhetően „emberek és intézmények elleni támadásokat tervez”, de azonnal jelentsék, ha valahol felbukkanna. A belga különleges erők megsegítésére Hollandia felderítőhelikoptereket küldött, melyek a levegőből próbálják kiszúrni a potenciális búvóhelyeket. Csütörtökön egy lakossági bejelentés nyomán Conings feltételezett tartózkodási helyétől északra, a Leuven tartományban található Wijgmaal kisvárost is ellepték a rendőrök és kommandósok, azonban az alig négyezres település átfésülése nem járt eredménnyel.

A hajtóvadászat természetesen óriási politikai botrányt robbantott ki Belgiumban, a 494 napos kormányválságot követően tavaly miniszterelnökké választott Alexander De Croo-t minden frakció arról faggatta, hogyan tehette rá a kezét egy ilyen komoly arzenálra egy potenciális terroristaként nyilvántartott katona, egyáltalán, hogy maradhatott a sereg tagja ilyen minősítést követően Conings. A fejlett demokratikus országok fegyveres erőiben található szélsőségesek miatt nem csak Belgium feje fájhat, a német Bundeswehrben például évi több száz eljárás indul szélsőjobboldali incidensek miatt, a német hadsereg különleges egységét (KSK) át is kellett szervezni, mert a feltárt esetek közül minden ötödik ehhez az elitosztaghoz köthető.

(BBC, Brussels Times)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!