Libanonból rakétákat lőttek ki Izraelre, az izraeli hadsereg tüzérségi támadással válaszolt

2021. május 19. – 17:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán több rakétát is kilőttek Libanonból Izrael északi része felé. Az izraeli hadsereg közlése szerint a négy rakétából egyet elfogtak, egy másik egy mezőn csapódott be, kettő pedig a Földközi-tengerben landolt – írja a BBC.

Haifában és környékén bekapcsolták a légvédelmi szirénákat – jelentette a Times of Israel. Eközben a Reuters arról számolt be, hogy a környék lakói három nagy robbanást hallottak. Sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés.

A rakétákat a Türosz térségében található Szeddikine falu környékéről lőtték ki. Egyelőre nem tudni, hogy melyik szervezet áll a támadás mögött. Május 10-e óta ez volt a harmadik alkalom, hogy Libanonból támadást indítottak Izrael ellen – írja az MTI.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy számos libanoni célpont ellen indítottak támadást, válaszul az Izraelt célzó rakétatámadásokra. Libanonban több militáns csoport is működik, köztük a Hezbollah, amely 2006-ban egy hónapig tartó háborút vívott Izraellel. A háborúban közel 1200 libanoni és 163 izraeli halt meg.

Az Irán által támogatott Hezbollah a libanoni hadsereg mellett a legerősebb fegyveres erő Libanonban. Túlnyomórészt az ország déli területein tevékenykednek, és politikai kapcsolataik révén erős befolyással bírnak a libanoni kormányban. Az izraeli–libanoni határ a régió egyik legfeszültebb határszakasza. Az 1948-49-es arab–izraeli konfliktus óta a két ország formálisan hadban áll egymással.

Mint arról összefoglaló cikkünkben beszámoltunk, a jelek szerint az elmúlt évek legsúlyosabb összecsapása a palesztin és az izraeli erők között nem fejeződik be egyhamar. A felek elhúzódó konfliktusra készülnek, miközben a rakéták mindkét oldalon lakóházakat rombolnak le, és az Izraelben élő palesztinok a rendőri erőkkel csapnak össze. A helyzetet bonyolítja, hogy Izraelben és a Palesztin Hatóságnál is politikai válság van, ami további muníciót adhat a háborús helyzethez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!