Bűnüggyé minősítették át a Trump Organization elleni vizsgálatot

2021. május 19. – 06:40

Másolás

Vágólapra másolva

„A Donald Trump volt amerikai elnök Trump Organization nevű ingatlanvállalatával szemben indított polgári vizsgálat mostantól bűnügyi vizsgálatként folyik tovább” – idézi az MTI Fabien Levy-t, New York állam főügyészségének szóvivőjét.

„Tájékoztattuk a Trump Organization-t, hogy vizsgálódásaink többé már nem tisztán polgári jogi természetűek. Jelenleg aktív bűnügyi vizsgálatot folytatunk a Trump Organizationnal szemben a manhattani kerületi ügyészséggel”

– tette hozzá.

A demokrata párti Cyrus Vance manhattani kerületi ügyész több mint két éve egy külön vizsgálatot folytat Trump elnökségét megelőző üzleti ügyei kapcsán. Vance és a szintén demokrata párti Letitia James New York-i főügyész vizsgálata között az AP amerikai hírügynökség szerint vannak átfedések. Így például mindketten fényt próbálnak deríteni arra, hogy vajon Trump, vagy a vállalata hamisan adott-e meg ingatlanárakat ezzel biztosítva kölcsönöket, illetve gazdasági és adózási előnyöket magának.

Erről korábban itt írtunk részletesen>>>

A volt elnök vállalatbirodalma egyelőre nem reagált a megkeresésekre. Trump azonban politikai indíttatásúnak nevezte a demokrata párti Letitia James által felügyelt vizsgálatot.

Vance hivatala a bírósági iratok szerint „feltételezett kiterjedt és hosszantartó törvénytelen tevékenységet” vizsgál a Trump Organizationnél, ideértve adó- és biztosítási csalást, illetve az üzleti nyilvántartások meghamisítását is.

A Trump Tower Manhattanben – Fotó: Reuters/Caitlin Ochs
A Trump Tower Manhattanben – Fotó: Reuters/Caitlin Ochs

Vance azt követően indított vizsgálatot, hogy Michael Cohen, Trump korábbi személyes ügyvédje pénzt fizetett a 2016-os elnökválasztás előtt két nőnek, hogy hallgassanak állítólagos viszonyukról a milliárdos üzletemberrel. Cohen, akit három év börtönbüntetésre ítéltek adócsalásért és a hatóság félrevezetéséért, 2018-ban elismerte a pénzátutalást. A feltételezések szerint a pénzt az elnökválasztási kampányra rendelkezésre álló összegből finanszírozták volna, megsértve ezzel a kampányfinanszírozási törvényt.

A vizsgálatok új lendületet kaptak mióta Trump elveszítette az 2020-as elnökválasztást és a demokrata párti Joe Biden került az elnöki székbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!