Izraeli−palesztin harcok: 52 000 kitelepített, lebombázott arab családok, két thaiföldi áldozat

2021. május 18. – 18:04

frissítve

Izraeli−palesztin harcok: 52 000 kitelepített, lebombázott arab családok, két thaiföldi áldozat
Gáza rakétatámadás után – Mahmud Hams / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amnesty International jogvédő szervezet szerint az elmúlt napok izraeli légi csapásai felvetik a háborús bűncselekmények gyanúját. Családok haltak meg a Gázai övezetben a bombázások miatt, 52 000 palesztin kényszerült lakhelye elhagyására. Az iszlamista szervezetek is rakétákkal támadják Izrael déli részét, ott is vannak civil áldozatok, a legutóbbi támadásban két thaiföldi vendégmunkás halt meg.

Több mint 52 000 palesztint kényszerített lakóhelye elhagyására az elmúlt napok izraeli légicsapás-sorozata. A rakéták a Gázai övezetben csaknem 450 épületet tönkretettek vagy súlyosan megrongáltak – közölte az ENSZ segélyügynöksége kedden a Reutersszel.

Körülbelül 47 ezer kitelepített keresett menedéket az ENSZ által működtetett 58 gázai iskolában, mondta újságíróknak Jens Laerke, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Irodájának szóvivője. Laerke szerint 132 épület tönkrement, 316 pedig súlyosan megrongálódott a légi csapásokban. Köztük hat kórház és kilenc egészségügyi központ, valamint egy üzem, ami 250 000 ember számára biztosítja az ivóvizet.

Az Amnesty International jogvédő szervezet szerint a lakóépületek elleni izraeli légicsapások háborús bűncselekménynek minősülhetnek.

„Az izraeli erők számos légicsapást hajtottak végre a lakóépületek ellen, egyes esetekben egész családokat – köztük gyermekeket – meggyilkolva, hatalmas pusztítást okozva. Ezek a támadások háborús vagy emberiség elleni bűncselekménynek minősülhetnek”

− közölte a szervezet.

A közlemény szerint a május 11-i izraeli csapások romba döntötték az Abu al-Ouf és az al-Kolaq családok két lakóépületét. 30 ember dokumentáltan életét vesztette, közülük 11 gyermek. Egy anya és három gyermek május 14-én halt meg, amikor az al-Atar család háromszintes épületét eltalálták.

Izrael úgy reagált: csak törvényes katonai célpontokat ér el, és mindent megtesz a polgári áldozatok elkerülése érdekében.

Ketten meghaltak egy rakétatámadásban a Gázai övezet mellett

Két thaiföldi vendégmunkás meghalt kedden Izraelben a Gázai övezet szomszédságában lévő, Ohad nevű faluban az iszlamista szervezetek rakétatámadásában – jelentette a 11-es közszolgálati tévécsatorna alapján az MTI.

Ketten életüket vesztették, tíz thaiföldi mezőgazdasági vendégmunkás pedig megsebesült egy farmon, a mezőgazdasági termékeket csomagoló épületnél, amikor az övezetből rakétákat indítottak a szomszédos izraeli településekre. A Walla hírportál értesülése szerint két thaiföldi vendégmunkást nagyon súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

Délután is folytatódtak hullámokban a rakétatámadások Izrael déli részén, egy rakéta becsapódott Asdódon egy félig kész sokemeletes épületbe, ahol senki sem sebesült meg. Izrael humanitárius segélyt, egyebek mellett üzemanyagot szállított Gázába a civil lakosság számára. A szállítmány megérkezése után a gázai iszlamista szervezetek, a Hamász és az Iszlám Dzsihád felújította a rakétatámadásokat.

Jakov Sabtaj rendőrfőkapitány Askelonban a 11-es csatornának azt mondta, hogy az utóbbi két napban helyreállt a nyugalom az arabok és zsidók által vegyesen lakott izraeli településeken a korábbi, négy napon át tartó zavargások után.

A ciszjordániai palesztinok meghirdették a „harag napját”

Az Izrael mintegy ötödét kitevő arab kisebbség keddre általános sztrájkot hirdetett, tiltakozásul az arab közösségek szerintük hátrányos helyzete miatt, de több munkahelyen, elsősorban az építőiparban és a közlekedésben válaszul elbocsátották őket munkahelyeikről sajtóértesülések szerint.

A ciszjordániai palesztinok a gázaiakkal vállalt szolidaritásuk jeleként meghirdették a „harag napját” keddre, és Ciszjordánia számos pontján erőszakos tüntetések és összecsapások zajlottak az izraeli rendfenntartókkal. Rámalláh közelében két izraeli rendőr könnyebben megsebesült, lábukon lőtt sebekkel szállították őket kórházba.

Kelet-Jeruzsálemben az óváros damaszkuszi kapujánál és Sejk Dzsarra lakónegyedben nyolc embert őrizetbe vettek a rendőrséggel való összecsapások során, miután az izraeli biztonsági erők tömegoszlató eszközökkel, villanógránátokkal és vízágyúval próbálták eltávolítani az ott tüntető arabokat.

A gázai iszlamista szervezetek és Izrael közötti feszültség április közepén újult ki, ezúttal azért, mert zsidó telepesek Jeruzsálem keleti részén ki akartak költöztetni palesztin családokat otthonaikból, akik tiltakoztak ez ellen. Szintén fokozta a feszültséget, hogy izraeli rendőrök intézkedtek az Al-Aksza mecsetnél.

A Hamász múlt hétfőn kezdte rakétákkal támadni Izraelt, és ez váltotta ki az izraeli ellencsapásokat. Azóta a Hamász több mint kétezer rakétát lőtt ki, de túlnyomó többségüket az izraeli légvédelem elfogta. Izrael harci repülőgépekkel és tüzérséggel több száz célpontot támadott a Gázai övezetben, ahol mintegy kétmillió palesztin él.

Mint arról összefoglaló cikkünkben beszámoltunk, a jelek szerint az elmúlt évek legsúlyosabb összecsapása a palesztin és az izraeli erők között nem fejeződik be egyhamar. A felek elhúzódó konfliktusra készülnek, miközben a rakéták mindkét oldalon lakóházakat rombolnak le, és az Izraelben élő palesztinok a rendőri erőkkel csapnak össze. A helyzetet bonyolítja, hogy Izraelben és a Palesztin Hatóságnál is politikai válság van, ami további muníciót adhat a háborús helyzethez.

Kövess minket Facebookon is!