Imádkozzatok Mianmarért – kérte a mianmari szépségkirálynő a Miss Universe versenyén

2021. május 17. – 18:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Miss Universe mianmari versenyzője, Thuzar Wint Lwin a szépségverseny vasárnapi döntőjén szólalt fel hazája mellet – írta meg a Reuters.

„Naponta halnak meg az emberek, akiket a katonaság lő le. Szeretnék mindenkit arra kérni, hogy beszéljen Mianmarról. Mint Miss Universe Mianmar, ahányszor csak tudtam, én is felszólaltam a puccs óta” – mondta a verseny videóüzenetében.

A népviseletben felvonuló szépségkirálynő egy „Pray for Myanmar”, vagyis „Imádkozzatok Mianmarért” táblával protestált.

Thuzar Wint Lwin nem jutott be a Miss Universe verseny utolsó fordulójába, de elnyerte a legjobb népviselet díját. A ruhája az ország észak-nyugati részén élő Chin népcsoport viseletén alapult. Mianmarnak ebben a régiójában az elmúlt napokban is harcolt egymással a hadsereg és a juntaellenes fegyveres erők.

A mianmari junta szóvivője nem reagált a megkeresésekre.

A katonai puccs és Vin Mjin államfő őrizetbe vétele óta rendszeresek a tömegtüntetések Mianmarban. Az ország korábbi de facto vezetője mellett a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét is letartóztatta a hadsereg. Aung Szan Szú Kjí ellen azóta egyebek közt korrupció gyanújával vádat emeltek.

A hatóságok a puccs óta legalább 790 embert öltek meg, több mint 5000 embert tartóztattak le, és mintegy 4000 embert, köztük számos hírességet, még mindig őrizetben tartanak – állítja egy jogvédő szervezet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!