Kiássák a Dániában eltemetett nyérctetemeket, mert megfertőzhetik az ivóvízbázist

2021. május 15. – 08:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kiássák a mutáns koronavírus miatt leölt nyérceket a tömegsírokból, amelyekbe el lettek temetve Dániában. A hatóságok aggódnak, hogy a nyérchullák bomlása során mérgező anyagok juthatnak az ivóvízbázisba és a sírokhoz közeli fürdőtóba.

A Reuters beszámolója szerint a koronavírus-variáns miatt elpusztított 17 millió nyérc nagy részét krematóriumban elégették, de 4 millió tetemet tömegsírokba hantoltak el nyugat-dániai katonai területeken. Az első sokk a „zombinyércek” támadása volt ezután november végén, a bomlás során keletkező gázok miatt nyérctetemek felemelkedtek a föld alól – környékbeliek és a környezetvédelmi hatóságok már ekkor aggódni kezdtek, hogy egészségügyi kockázata lehet a nyérc-tömegsíroknak.

Szombatig egy háromnapos tesztelés zajlik, melynek során a szakértők megállapítják, hogy jelenleg milyen állapotban vannak a nyérctetemek, mennyire éghetőek, a terv ugyanis az, hogy az exhumált nyérceket is krematóriumban semmisítik meg. A kiásás május végén kezdődne, és július közepéig az összes tetemet elégetnék az ország 13 fűtőművében.

A 17 millió, szőrméjéért tartott dániai nyérc leölését novemberben rendelték el azután, hogy kiderült: mutálódott koronavírus terjed a populációban, ami emberekre is képes átterjedni. Az agrárminiszter később lemondott, miután kiderült, hogy a rendelkezésnek nem volt jogi megalapozottsága.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!