Évtizedekig az oroszoknak kémkedett egy amerikai zöldsapkás katona

2021. május 15. – 09:03

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenöt év nyolc hónap fegyházbüntetésre ítélték pénteken az Egyesült Államokban az amerikai hadsereg „zöldsapkás” különleges alakulatának egy volt tagját, mert Oroszországnak kémkedett – közölte az amerikai igazságügyi minisztérium.

Az MTI beszámolója szerint az elítélt, a 46 éves Peter Debbins novemberben beismerő vallomást tett; e szerint éveken át katonai titkokat adott át Oroszországnak.

Debbins orosz anyától született Minnesota államban. 1996-ban szervezték be, még azelőtt, hogy belépett volna az amerikai hadseregbe. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint kapott egy fedőnevet, és aláírt egy iratot, amely szerint „Oroszországot fogja szolgálni”. Állítólag az orosz titkosszolgálat unszolására jelentkezett a zöldsapkás alakulatba, ahol századosi rangig jutott, Németországban és Azerbajdzsánban is állomásozott. A vád szerint a leszerelése után még hosszú évekig, egészen 2011-ig rendszeresen küldött jelentéseket az orosz szolgálatoknak.

Debbins megsértette a katonai esküjét, elárulta a különleges alakulatát, és veszélyeztette országunk biztonságát – sorolta John Demers, az amerikai igazságügyi miniszter nemzetbiztonsági ügyekért felelős helyettese. Ez az eset is jelzi, hogy az orosz titkosszolgálat milyen fenyegetést jelent a katonáinkra, mondta.

Jelenleg igen feszült a viszony az Egyesült Államok és Oroszország között, az USA április közepén büntetőintézkedéseket fogadott el az oroszokkal szemben, Oroszország pedig felvette az USA-t a barátságtalan országok listájára.