A Toshiba az amerikai üzemanyagvezetéket megtámadó hekkerek legújabb áldozata

2021. május 14. – 07:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hekkertámadás érte a Toshiba európai központját, írja a Reuters. A támadás mögött a DarkSide nevű hekkercsoport áll. Ők azok, akik a múlt héten zsarolóvírussal támadtak rá a legnagyobb amerikai üzemanyagvezeték-hálózatnak számító Colonial Pipeline-t üzemeltető cég informatikai rendszerére, ami üzemanyaghiányhoz és az üzemanyagárak megemelkedéséhez vezetett az USA-ban.

A csoport csütörtök este jelentette be a darkweben a főként elektronikai termékek gyártásával foglalkozó japán vállalat elleni támadást. A bejegyzésük szerint 740 gigabájtnyi érzékeny információhoz jutottak hozzá a vállalat francia divíziója elleni támadás során.

A DarkSide hekkerei többek között vezetőségi és sales információkhoz jutottak hozzá saját elmondásuk szerint, valamint a vállalat dolgozóinak útleveleit és egyéb személyes adatait is megszerezték.

A kiberbűnözői csoport rendszeresen hajt végre zsarolóvírusos támadásokat, és rendre elkerüli az egykori szovjet blokk országait. Emiatt valószínűleg orosz, vagy legalábbis kelet-európai hekkerekről lehet szó.

A zsarolóvírusok zárolják és titkosítják a kiszemelt áldozat számítógépes rendszerét, és pénzt követelnek azért, hogy tulajdonosaik visszakaphassák az ellenőrzést informatikai rendszereik, számítógépeik, hálózatuk felett.

Az USA a keleti partján felhasznált üzemanyag 45 százalékát biztosító Colonial Pipeline elleni támadás után tizenegy államban küzdenek üzemanyaghiánnyal, egyes helyeken a benzinkutak több mint fele kifogyott, az emberek pedig emiatt pánikszerű felvásárlásba kezdtek, melynek nyomán egy kormányhivatalnak kellett figyelmeztetnie mindenkit, hogy lehetőleg ne töltsenek meg üzemanyaggal műanyag zacskókat. A Colonial Pipeline végül csaknem 5 millió dolláros váltságdíjat fizetett ki a hekkereknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!