Kormányhivatal kéri az amerikaiakat, hogy ne töltsenek meg üzemanyaggal műanyag zacskókat

2021. május 13. – 16:52

frissítve

Kormányhivatal kéri az amerikaiakat, hogy ne töltsenek meg üzemanyaggal műanyag zacskókat
Ez a CNN szerint egy régebbi kép, de azt jól illusztrálja, hogy mit nem szabad csinálni. Fotó: Corey Lynn / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Lassan egy hete nem üzemel már az Egyesült Államok legnagyobb üzemanyagvezeték-hálózata, a keleti parton felhasznált üzemanyag 45 százalékát biztosító Colonial Pipeline egy zsarolóvírusos kibertámadás miatt, ez pedig komolyan érinti az ottani benzinkutakat is. Tizenegy államban küzdenek hiánnyal, egyes helyeken a benzinkutak több mint fele kifogyott, az emberek pedig emiatt pánikszerű felvásárlásba kezdtek, melynek nyomán egy kormányhivatalnak kellett figyelmeztetnie mindenkit, hogy lehetőleg ne töltsenek meg üzemanyaggal műanyag zacskókat – írja a CNN.

Az Egyesült Államok Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottsága (CPSC) a közösségi médiában felmerült képek nyomán először annyit írt ki Twitterre, hogy senki ne töltsön meg benzinnel műanyag zacskókat, majd hozzátették, hogy mindenki használjon üzemanyaghoz használatos tárolókat és ne tötlsenek üzemanyagot nyílt láng mellett vagy fölött. Ezek a dolgok ránézésre persze teljesen egyértelműnek tűnnek, ám mint a kormányhivatal írta, hiába tűnik valami logikusnak, ha az emberek kétségbe vannak esve, akkor nem tudnak racionálisan gondolkodni.

A közösségi oldalakon terjedő virális képek és videók alapján egyébként tényleg elég kétségbeejtő a helyzet, ám a CNN kiemelte, hogy ezek zöme több éves és nincs köze a jelenleg kialakult helyzethez. Ettől még persze továbbra is érdemes leszögezni, hogy lehetőleg senki ne tankoljon tele műanyag zacskókat, ez ugyanis rendkívül veszélyes – egyrészt mert a benzin képes feloldani bizonyos típusú műanyagokat, másrészt pedig mert ha az üzemanyag nincs megfelelően elzárva, akkor könnyen begyulladhat.

Az mindenesetre biztos, hogy a mostani krízishelyzetben sokan próbálnak betárazni üzemanyagból, több kép is kering az interneten arról, ahogy emberek benzineskannákat töltenek meg. Az érintett államokban több töltőállomást is üzemeltető Sheetz a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy nem tervezik limitálni, hogy valaki mennyi üzemanyagot vehet, de azt javasolják mindenkinek, hogy a normál ügymenet szerint tankoljanak, a hiány ugyanis leginkább annak köszönhető, hogy a hiánytól való félelmükben az emberek irreálisan sok üzemanyagot vásárolnak, és így a kutak hamarabb kifogynak, mint hogy megérkezne a következő szállítmány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!