5 millió dolláros váltságdíjat fizetett ki a meghekkelt amerikai üzemanyagvezeték-hálózat üzemeltetője

2021. május 13. – 22:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csaknem 5 millió dolláros váltságdíjat fizetett ki a a legnagyobb amerikai üzemanyagvezeték-hálózatnak számító Colonial Pipeline-t üzemeltető cég azoknak a kelet-európai hekkereknek, akik múlt héten zsarolóvírussal támadtak rá a cég informatikai rendszerére. Korábban olyan pletykák is keringtek, hogy a cégnek esze ágában sincs kifizetni a váltságdíjat, most azonban több forrás is állítja, hogy megtették ezt, hogy mielőbb helyreállhasson a hálózat működése – írja a Bloomberg.

Az ügyre rálátó informátorok szerint a cég órákkal a kibertámadás után átutalta a több millió dolláros összeget, ami jól mutatja, hogy mennyire fontosnak érezték, hogy mielőbb tudjanak ismét üzemanyagot szállítani a keleti partra. Egy harmadik forrás szerint az amerikai kormány tisztában van azzal, hogy a cég kifizette a váltságdíjat. A hekkereket kriptovalutával fizették ki, és bár a kifizetés után átküldték nekik a kódolt fájlok feloldására szolgáló eszközt, az annyira lassú volt, hogy a cég állítólag továbbra is inkább a saját mentéseire hagyatkozott az adatai visszaállításánál.

A cégtől senki nem akart nyilatkozni, csak az derült ki, hogy szerda délutánra sikerült újraindítani a vezeték működését.

Az FBI továbbra is úgy véli, hogy a DarkSide-nak nevezett kiberbűnözői csoport követte el az akciót, amely rendszeresen hajt végre zsarolóvírusos támadásokat, és rendre elkerüli az egykori szovjet blokk országait. Emiatt valószínűleg orosz, vagy legalábbis kelet-európai hekkerekről lehet szó. Az FBI egyébként nem javasolja, hogy bárki kifizesse a zsarolóvírusokkal követelt váltságdíjakat, ugyanis semmilyen garancia nincs arra, hogy a hekkerek ezután segítenek feloldani a zárolt fájlokat.

A Fehér Ház első számú kiberbiztonsági szakértője ugyanakkor, bár kikerülte a kérdést, mikor szóba hozták, annyit elmondott, hogy bizonyos esetekben a cégek olyan helyzetben vannak, hogy kénytelenek fizetni. Egy másik szakértő ugyancsak úgy vélekedett, hogy a Colonial Pipeline Co.-nak ebben a helyzetben nem volt más választása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!