Erős földrengés volt Fukusimában

2021. május 14. – 05:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hatos erősségű földrengés rázta meg pénteken Japán Fukusima prefektúráját, sérültekről, károkról nem érkezett jelentés az MTI szerint.

A rengést helyi idő szerint reggel 8 óra 58 perckor észlelték. Középpontja 40 kilométer mélyen volt, nem pedig közel a felszínhez, ami sokkal veszélyesebb lett volna.

A földrengés miatt nem rendeltek el szökőárriadót, és nem érkezett hír arról sem, hogy további károk keletkeztek volna a fukusimai atomerőműben, amit tíz éve kilences erejű földrengés rongált meg, és ezzel a világ egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját okozta.

Japán úgy döntött, hogy a helybeliek és a szomszédos országok aggodalmai ellenére a felgyülemlett radioaktív vizet kezelés után a tengerbe engedik. A létesítményt üzemeltető Tokyo Electric Power Co. várhatóan két év múlva kezdi meg a műveletet. Ez ellen környezetvédő aktivisták tiltakoztak a szöuli nagykövetség előtt.

Fotó: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun
Fotó: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Magyarországon legutóbb március 30-án volt emberek által is érzékelhető földrengés. Annak az epicentruma Bécs közelében, a magyar határtól körülbelül harminc kilométerre volt.

Az elmúlt év végén a horvátországi Petrinja közelében kipattant rengés 6,4–6,5-es erősségű volt. Még Budapesten is érezni lehetett, rázkódtak a bútorok, kilengtek a lámpák. Arról, hogy itthon mennyire vagyunk biztonságban, itt írtunk részletesen>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!