A német külügyminiszter élesen bírálta Magyarországot, amely ismét megvétózott egy Kínát elítélő nyilatkozatot

2021. május 11. – 08:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Heiko Maas német külügyminiszter keményen bírálta Magyarországot, amely ismét megvétózott egy Kínát elítélő közös EU-nyilatkozatot, írja a német DPA hírügynökség alapján a Handelsblatt. Magyarország most azt az uniós nyilatkozatot nem támogatta, amely a demokráciát csorbító hongkongi választási reformot akarta elítélni. Április közepén Magyarország már megakadályozott egy közös uniós nyilatkozatot, amelyben szintén Kínát ítélték volna el a tagállamok a Hongkongban bevezetett nemzetbiztonsági törvény miatt.

„Ezt abszolút elfogadhatatlannak tartjuk” – mondta Heiko Maas egy brüsszeli külügyminiszteri találkozón. A német szociáldemokrata politikus is megjegyezte, hogy nem ez az első alkalom, amikor Magyarország Kína ügyében megtöri az unió egységét. Mindenki belegondolhat, mi az oka ennek, jegyezte meg Maas, majd meg is válaszolta: mert Magyarország és Kína között jók a kapcsolatok.

Az Európai Unió közös nyilatkozatban akarta elítélni a kínai fennhatóság alatt álló, de különleges közigazgatási területként működő Hongkongra vonatkozó választási reformot, amelyet idén márciusban fogadott el a kínai Országos Népi Gyűlés. Az EU szerint a választási reform hátrányosan érinti az ellenzék befolyását a politikai döntésekre, és a népnek alig marad közvetlen beleszólása a választott képviselők személyére.

A márciusban elfogadott választási „reform” 70-ről 90 főre emeli a hongkongi parlament létszámát, amellyel abszolút kisebbségbe kerül a nép által választott 35 képviselő a Peking által kijelölt 55 képviselővel szemben. Az új jogszabály szerint ráadásul a 35 megválasztható képviselőt is egy Pekinghez közelálló testület válaszhatja ki.

Frissítés 15:25: Szijjártó Péter külügyminiszter a keddi sajtótájékoztatóján reagált Heiko Maas mondataira. A Kínát bíráló közös uniós nyilatkozat megvétózásával kapcsolatos kérdésre azt felelte: az EU eddig nyolcszor adott ki nyilatkozatot vagy határozatot Kínával kapcsolatban, de egyik sem hozott változást, pozitív előrelépést. A miniszter ezért értelmetlennek tartja egy kilencedik nyilatkozat kiadását. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!