Már egy éve meghalhatott a Jemenben elrabolt magyar férfi

2021. május 11. – 16:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy genfi emberi jogi szervezet, a SAM közleményben számolt be arról, hogy halála előtt hogyan kínozhatták meg a Jemenben eltűnt magyar férfit – írja a Blikk. Ahogy korábban írtuk, egy jemeni aktivista írt először Abdul Hakim Farisz (Faris) – akit az iszlám hitre való áttérése előtt Koltai Györgynek hívtak – haláláról. Adel al-Huszeini szerint Koltait a Waddah Hall nevű börtönben tartották fogva a Dél-jemeni Átmeneti Tanács milíciái, és mivel nem volt hajlandó váltságíjat kérni az elengedéséért, megölték.

A SAM elvileg Koltai több korábbi rabtársával is beszélt, és elmondásuk alapján a férfi egy éve meghalt. A közlemény szerint megkínozták, amiben legyengült a szervezete, majd a 44 éves férfi elkapta a koronavírust. A beszámolók szerint az őrök nem voltak hajlandóak orvosi segítséget nyújtani a beteg Koltainak. Végül 2020. május 19-én a cellájában meghalt.

Az ügyben hétfőn küldtünk kérdéseket a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, de még nem válaszoltak. A 24.hu-nak viszont azt írták, hogy nem tudnak egy Jemenben elrabolt és meggyilkolt magyar állampolgárról, most vizsgálják a hozzájuk eljutott információk igazságtartalmát.

A minisztérium nem javasolja, hogy magyarok Jemenbe utazzanak, méghozzá a fennálló fegyveres konfliktus és a járvány miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!