Porig bombáztak egy palesztin lakóházat az izraeli fegyveres erők

2021. május 11. – 21:45

frissítve

Porig bombáztak egy palesztin lakóházat az izraeli fegyveres erők
A szétlőtt toronyház Gázában – Fotó – Mohammed Abed / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább fokozódik a konfliktus a Gázai övezetben és Izraelben, folyamatosak a rakétatámadások. Az izraeli hadsereg lebombázott egy 13 emeletes toronyházat, amiben a Hamásznak is volt egy irodája. Nem tudni, hogy hányan sérültek meg a támadásban, a lakóknak szóltak a bombázás előtt egy órával, hogy hagyják el az épületet.

Ahogy írtuk, a szombat óta tartó eseménysorozat az elmúlt évek legerőszakosabb konfliktusa. Izraeli közlemények szerint 150 célpontot bombáztak le, amibe palesztin hatóságok szerint 28-an vesztették életüket, köztük 10 gyerek, és a BBC szerint az összecsapásokban már több százan megsérültek. A Hamász hétfő este óta több mint 400 rakétát indított Izrael felé, de a legtöbbet felfogta a Vaskupola-rendszer, amiről bővebben ebben a cikkben írtunk. A hatóságok szerint a rakéták egy üres buszba és egy lakóövezetbe csapódtak be, az előbbiben nyolcan megsebesültek, az utóbbiban egy izraeli nő meghalt. Egyelőre két izraeli áldozatról tudni.

Az izraeli hatóságok szerint legalább négy magas rangú katonai tisztségviselőt megöltek a bombázások során. A Hamász azzal indokolja a rengeteg rakétát, hogy Izrael erőszakos bűncselekményeket követett el az elmúlt napokban a palesztinok ellen, Izrael meg már azzal, hogy azt akarják, hogy a Hamász rájöjjön, hogy hibát követtek el.

Tűzoltók vizsgálják az izraeli Holonban lebombázott buszt – Fotó: Ahmad Gharabli / AFP
Tűzoltók vizsgálják az izraeli Holonban lebombázott buszt – Fotó: Ahmad Gharabli / AFP

„A hadmozdulat lényege, hogy nagy csapást mérjünk a Hamászra, hogy legyengítsük és megbánják a döntéseiket. Minden bombának van egy címzettje. Folytatni fogjuk az elkövetkező órákban és az elkövetkező napokban”

– mondta Benny Gantz izraeli védelmi miniszter.

Az izraeli hadsereg szóvivője a BBC-nek azt mondta, hogy igyekeznek minimalizálni a civil áldozatok számát, de ez nehéz, mert a Hamász civil lakossággal veszi körül magát. Szerinte a Gázai övezetből indított rakéták egyharmada el se jut Izraelig, még Gázában becsapódik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!