Boldoggá avatták a maffia által meggyilkolt szicíliai bírót

2021. május 09. – 22:56

Másolás

Vágólapra másolva

Boldoggá avattak egy olasz bírót, akit a maffia lőtt le az autójában. A katolikus egyházban a boldoggá avatás az utolsó lépés a szentté avatás előtt – írja a BBC.

Vasárnap, napra pontosan 28 évvel azután, hogy mártírrá nyilvánították, a szicíliai Argigentóban tartott szertartáson boldoggá avatták Rosario Livatinót, aki a maffiatagok elleni tömeges perben dolgozott, amikor 1990-ben meggyilkolták.

„A közjó szolgálatában, mint példamutató bíró, aki soha nem engedett a korrupciónak, nem ítélkezni, hanem megváltani igyekezett. Munkája szilárdan Isten oltalma alá helyezte őt” – mondta Ferenc pápa a boldoggá avatása kapcsán.

Livatino több olyan ügyben is vádat emelt, amelyek a helyi kikötő korrupciójával és hamis közbeszerzésekkel kapcsolatosak voltak. Hívő katolikus volt, aki a munkába indulás előtt minden nap imádkozott a templomban. 1990. szeptember 21-én a Stidda nevű maffiaszakadár csoport tagjai rálőttek a Ford Fiestájára, miközben a bíróságra tartott.

Rosario Livatino autója 1990. szeptember 21-én, Agrigentóban – Fotó: STRINGER / ANSA / AFP

Livatino korábban elutasította, hogy testőrök vigyázzanak rá. A holttestére egy út széli árokban, néhány kilométerre az otthonától találtak rá. A véres ingjét ereklyeként állították ki az argigentói székesegyházban a vasárnapi boldoggá avatási szertartáson. Gyilkosait később bűnösnek találták és életfogytiglani börtönbüntetést kaptak. 1993-ban II. János Pál meglátogatta Livatino szüleit, és közvetlen felhívást intézett a maffia tagjaihoz, hogy térjenek meg.

John Dickie brit történész, a Cosa Nostra című maffiatörténeti könyv szerzője szerint a katolikus egyháznak egy kicsit rossz a lelkiismerete a maffiával kapcsolatban. János Pál pápa szavai csak „a hallgatás és az összejátszás évtizedei és évtizedei” után hangzottak el – mondta a BBC Newshour című műsorában.

„A hidegháború végeztével és a szicíliai maffiaerőszak fellángolásával az egyház végre elkezdte komolyan venni a maffia fenyegetését, és nem úgy tekinteni rá, mint valamiféle sokkal, de sokkal jelentéktelenebb kérdésre a kommunizmus fenyegetéséhez képest” – mondta Dickie.

Idén januárban Olaszországban évtizedek óta a legnagyobb szervezett bűnözés elleni per kezdődött. Az ország egyik legerősebb maffiacsoportja, a calabriai gyökerű 'Ndrangheta ellen indított hosszas vizsgálatot követően mintegy 355 feltételezett maffiatag és korrupt tisztviselő ellen emeltek vádat. Az eljárás várhatóan több mint két évig tart majd.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!