Több mint ezerkétszázan érkeztek Olaszországba hajókon és csónakokon Afrikából

2021. május 09. – 21:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 1200-an kötöttek ki egy nap alatt az olaszországi Lampedusa szigetén: kilenc vízi járművel érkeztek különböző afrikai országokból az illegális bevándorlók, írja az MTI.

Lampedusa az egyik legfőbb célpontja az Európába vándorló afrikaiaknak, a sziget regisztrációs központját viszont alig kétszáz főre tervezték – most hatszor ennyi embert helyeztek el itt vasárnap reggel óta.

Egy halászhajó egyedül 397 embert vitt magával, köztük férfiakat, nőket és gyerekeket is. Líbiából egy húszméteres motoros csónak indult 109 fővel a fedélzetén, főleg Közép-Afrikából származó bevándorlókkal. Tunéziából egy hatméteres csónakkal érkezett meg egy húszfős csoport, utolsóként pedig egy tízméteres facsónakkal jött Lampedusára 97, különböző afrikai országokból származó férfi.

Salvatore Martello (vagy ahogy többen is ismerik, Totò Martello) szerint a jó időjárás miatt érkezhettek ennyien a hétvégén, és szerinte „minden jel arra utal, hogy nyáron tömeges migrációs hullám várható”. Egy héttel korábban kevesebb mint ezren kötöttek ki a dél-olaszországi szigeten, összességében viszont már több mint 11 ezer migráns landolt Lampedusán az idén. Tavaly ilyenkor még csak 4105 bevándorló érkezett Lampedusára, azonban az idei adat a BBC cikke szerint még így is alacsonyabb a 2015-ös menekültválság számainál.

Martello szerint „senki sem beszélhet meglepetésről, mivel a jelenlegi migrációs helyzet előre várható volt”, ugyanis „újranyílt a líbiai migrációs folyosó, amely felváltotta a korábbi tunéziai útvonalat”. Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter azt ígérte, karanténhajókon helyezik el az újonnan érkezőket – elődje, Matteo Salvini viszont sürgős egyeztetést kért a helyzet miatt Mario Draghi miniszterelnöktől.

„Miközben több millió olasz küzd nehézségekkel a járvány okozta válság miatt, nem figyelhetünk a több ezer illegális bevándorlóra” – mondta a jobboldali-populista Liga párt vezetője, amely a baloldali és liberális pártokkal együtt szintén részt vesz a Draghi által vezetett kvázi egységkormányban.

Salvini ellen egyébként nemrég vádat emeltek, mert még 2019 augusztusában belügyminiszterként 147 migránst tartóztatott fel három hétig Lampedusa kikötői előtt. Ha bűnösnek találják, akár 15 év börtönre is ítélhetik a politikust – igaz, ehhez a vádnak egy háromlépcsős bírósági eljáráson is át kell mennie.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!