Milliárdos kártérítést követelnek a csehek Moszkvától a vrběticei robbanásért

2021. május 09. – 12:40

frissítve

Milliárdos kártérítést követelnek a csehek Moszkvától a vrběticei robbanásért
A Cseh Rendőrség felvételén a 2014-ben felrobbant lőszerraktár és egy pirotechnikus látható Vrbětice közelében – Fotó: Cseh Rendőrség – Policie České

Másolás

Vágólapra másolva

Csehország legalább egymilliárd korona (14 milliárd forint) kártérítést fog követelni Oroszországtól a vrběticei lőszeraktárakban történt 2014-es robbanások okozta károkért – közölte szombat este Alena Schillerová cseh kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter.

„A legjárhatóbb útnak a nemzetközi jog szerinti kártérítési kérelem látszik. Mert ha például a büntetőeljárás keretében kérnénk a kártérítést, az nagyon hosszan tartana” – jelentette ki Schillerová a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) Egy hét a politikában című szombati magazinműsorában.

A kártérítési kérelem beadására korábban a cseh képviselőház szólította fel az Andrej Babiš vezette koalíciós kormányt. Andrej Benesík, a képviselőház európai ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke elismerte, hogy a kártérítési kérelem érvényesítése nem lesz könnyű. „A cseh államnak azonban ez kötelessége, ami történt, azt nem hagyhatjuk szó nélkül” – szögezte le a kereszténydemokrata politikus.

Jakub Kulhának cseh külügyminiszter megerősítette, hogy a tárca már dolgozik az ügyben Oroszországnak küldendő diplomáciai jegyzéken, amelyet a szövetségesekkel történő egyeztetés után kívánnak átnyújtani.

A hírtelevízió szerint Andrej Babiš miniszterelnök az Európai Unió vezetőinek portói csúcstalálkozóján a Csehországgal való szolidaritás kinyilvánítására kérte az uniós tagországokat. Babiš konkrétan azt kérte partnereitől, hogy minden tagállam utasítson ki legalább egy orosz diplomatát a vrběticei robbanások miatt – hangzott el a televízióban.

A dél-morvaországi vrběticei lőszerraktárakban 2014 októberében és decemberében történtek robbanások, amelyek egyebek között két emberéletet is követeltek.

Miután Prága április közepén az orosz katonai titkosszolgálatokat jelölte meg a robbanások elkövetőjeként, cseh-orosz diplomáciai konfliktus robbant ki, amely a diplomaták kölcsönös kiutasítása után a nagykövetségek által alkalmazott csehek, illetve oroszok számának korlátozásához is vezetett.

A visegrádi országok külügyminiszterei – így Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is – április végén a független államok biztonságát veszélyeztető lépéseket elítélő nyilatkozatot adtak ki. Csehországtól, Lengyelországtól és Szlovákiától eltérően azonban a magyar kormány jelezte, nem áll szándékában orosz diplomaták kiutasítása. (MTI)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!