Orbán Viktor: A vakcinák biztosítása a legfontosabb társadalmi kérdés

2021. május 7. – 22:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus okozta járványhelyzet, valamint az európai szociálpolitikai menetrend meghatározása szerepel az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek a portugáliai Portóban, pénteken kezdődött kétnapos, nem hivatalos találkozójának középpontjában. A csúcstalálkozón Orbán Viktor mellett jelen van Varga Judit igazságügyi miniszter, Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is.

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megnyitó beszédében kiemelte, hogy a járványnak és az abból eredő bizonytalanságnak még koránt sincs vége. Mint mondta, az egyedülálló európai szociális piacgazdasági modell az, ami legfőképpen biztonságot tud nyújtani a legrászorulóbbak számára.

A bizottsági elnöke arról is beszélt, hogy a koronavírus elleni oltóanyagok megosztása, exportjának engedélyezése, illetve a vakcinagyártási kapacitás növelésének támogatása elengedhetetlen a járvány megfékezéséhez.

Szerinte a járvány rávilágított az európai gazdaság ellentmondásira, főként a munkavállalók jogai és szociális biztonsága között egyenlőtlenségekre. Kiemelte, hogy az évtized végéig változásokat kell elérni, például az európai felnőtt lakosság legalább 78 százalékának foglalkoztatottságát, rendszeres képzését a zöld és digitális átalakulás keretében. Az unió célja, hogy 15 millió európait, köztük 5 millió gyermeket kiemeljen a szegénységből, illetve teljesen felszámolja a nemek közötti jövedelemkülönbségeket.

Orbán Viktor 2021. május 7-én, Portóban – Fotó: Francisco Seco / POOL / AFP
Orbán Viktor 2021. május 7-én, Portóban – Fotó: Francisco Seco / POOL / AFP

Orbán Viktor a Munka és munkahelyek című panelbeszélgetésen azt mondta, hogy a jelenlegi helyzetben a vakcinák biztosítása a legfontosabb társadalmi kérdés, ugyanis enélkül nem lehetséges a fenntartható szociálpolitika. Ezért szerinte az ideológiai szempontokat félretéve kell felgyorsítani a vakcinák beszerzését.

A miniszterelnök szerint Magyarországnak saját szociális modellje van, a kormány a teljes foglalkoztatottságra összpontosít, amelyhez már nagyon közel áll járnak. „A rendszerünk jól működik, készen állunk arra, hogy megosszuk másokkal a vonatkozó tapasztalatainkat” – mondta Orbán, aki újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy Magyarország számára alapvető, hogy a nőket és a férfiakat egyenlő bánásmód illeti meg. A nemek közötti egyenlőség kifejezés helyett a nők és a férfiak közötti egyenlőséget hangsúlyozta.

A csúcstalálkozóhoz tartozik még, hogy a magyar és a lengyel kormány nem támogatta a „gender” kifejezés használatát a záródokumentumban, ehelyett a „férfiak és nők” szófordulatot tartották volna elfogadhatónak. Orbán ezt a keresztények meggyőződésével és a „gender” szó tisztázatlan tartalmával magyarázta. Ám végül nem ezt az álláspontot fogadták el a záródokumentum szövegezésekor. A szövegben háromszor is előfordul a „gender” kifejezés, amit Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ki akart húzatni – írja a Hvg.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!