Magyarország és Lengyelország nyomására törölték a „nemek közötti egyenlőséget” egy EU-s nyilatkozatból

2021. május 7. – 15:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország és Lengyelország lobbizása vezetett ahhoz, hogy törölték a „nemek közötti egyenlőség” kifejezést egy, a társadalmi kohézió előmozdításáról szóló EU-s nyilatkozat tervezetéből a Reuters értesülései szerint.

A hírügynökség szerint a két ország ellenezte a „nemek közötti egyenlőség” közvetlen megemlítését abban a tervezetben, melyet az EU-s országok vezetői számára készítettek elő. A politikusok a portugáliai Portóban tartanak szociális csúcstalálkozót pénteken és szombaton.

Míg egy korábbi tervezet szerint az Európai Unió „előmozdítaná a nemek közötti egyenlőséget”, a Reuters által látott későbbi változat – amelyet esetleg újra átdolgozhatnak – elkerüli ezt a kifejezést, és így szól: „Fokozni fogjuk a diszkrimináció elleni küzdelmet, és aktívan dolgozunk a nemek közötti különbségek megszüntetésén [...] és az egyenlőség előmozdításán”.

Az EUobserver is erről értesült. Szerintük az eredeti tervezetben az a megfogalmazás szerepelt, hogy „a nemek közötti egyenlőség és méltányosság előmozdítása minden egyén számára”. A magyar és a lengyel delegáció nyomására aztán kikerült a szövegből a „nemek közötti” kifejezés és az általánosabb, „egyenlőség és méltányosság minden egyén számára” lett az új magfogalmazás.

A dolog nem újkeletű, Magyarország és Lengyelország jobboldali kormányai már évek óta mindent megtesznek azért, hogy kikerüljön a „nemek közötti egyenlőség” kifejezés minden EU-s dokumentumból.

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek pénteken kezdődő, kétnapos, nem hivatalos találkozójának középpontjában a szociálpolitika, a koronavírus okozta járványhelyzet, valamint a pandémia visszaszorítását célzó intézkedések áttekintése szerepel. A csúcstalálkozón Orbán Viktor mellett jelen van Varga Judit igazságügyi miniszter, Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is.

A miniszterelnök péntek koradélután egy videót is feltöltött Facebook-oldalára a csúcs helyszínéről, amiben arról beszélt, hogy a konferencia a fő kérdése az lesz, hogy miként lehetne szociálisan biztonságossá tenni Európát. Orbán szerint a magyar válasz erre az, hogy

„úgy, ha minden európai polgár oltáshoz jut, mert ha nincs oltás, akkor a járvány megbetegíti az embereket, elveszítik az állásukat és nem tudják fenntartani a családjukat. Ezért az európai szociális helyzet kulcskérdése, hogy biztosítsuk minden európai polgárnak, hogy hozzájuthasson a vakcinához”

„Azt fogom javasolni, hogy egész Európában fogadjunk el minden bizonyítottan hasznos és biztonságos vakcinát és gyorsítsuk fel az oltás folyamatát. Az oltás életet ment, Európa biztonsága az emberek beoltottságától függ” – mondta még a miniszterelnök.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!