Francia halászhajók vették blokád alá Jersey-t, a két ország hadihajói már megérkeztek a brit szigethez

2021. május 6. – 11:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök hajnalban többtucat francia halászhajó vette blokád alá a brit fennhatóság alatt álló Jersey fővárosának kikötőjét – írja a Sky News. A halászok amiatt tiltakoznak, hogy a Franciaország partjaitól alig több mint 20 kilométerre fekvő sziget több hajónak nem adta meg a halászati engedélyt, és amelyiknek adott, annak is csak úgy, hogy új feltételeket szabtak, amikről korábban nem volt szó.

Franciaország emiatt megfenyegette Jersey-t, hogy lekapcsolja az áramot, amit víz alatti kábelekkel juttatnak el a Csatorna-szigetre. Emellett nem importálnak több terméket Jersey-ből és bezárják a helyi irodáikat. A halászhajók reggel azt akarták megakadályozni, hogy a Commodore Clipper teherhajó, ami fontos ellátmányt szállít a szigetre ki tudjon kötni a főváros kikötőjében.

Bár a franciák tüntetése békés volt, a szigeten élők azt mondják, hogy tiltakozásul több vészjelző rakétát is fellőttek és petárdákat durrogtattak.

Az Egyesült Királyság támogatásáról biztosította a koronafüggőséget, és oda is küldte két hadihajóját, a HMS Severnt és a HMS Tamart, az egyik legújabb hajójukat. A franciák az Athost küldték ki járőrözni.

A franciák szerint a szigeti hatságok megszegték a feltételeket, amikről megállapodtak a brexit-tárgyalások során, és bürokratikus indokokkal nehezítik meg a hajóik engedélyszerzését. A britek szerint viszont szabályosan járnak el, és szerintük a reakció indokolatlan volt.

Frissítés 17:20: Nagyjából 50 francia halászhajó csütörtök délután hazaindult – közölte az AFP-vel az egyik halász. Hugo Lehuby, a tiltakozás megszervezésében közreműködő normandiai regionális halászati bizottság képviselője elmondta, hogy a francia flotta nem fogja akadályozni a jersey-i kikötőkbe való bejutást, ahogy a helyi halászok munkáját sem akarják akadályozni.

„A cél az, hogy kifejezzük elégedetlenségünket a bevezetett korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban” – mondta Lehuby a Reutersnek, hozzátéve, hogy szerinte a francia halászok a nap végére visszatérnek a hazai kikötőikbe.

A halászat a brexit-tárgyalások egyik legvitásabb pontja volt, ez volt az egyik utolsó téma, amiról sikerült megállapodni 2020 végén. A megállapodás értelmében az uniós halászok (ez főleg a franciákat, illetve a belgákat és a hollandokat érinti) öt és fél éven át használhatják a brit vizeket, de csökkenő fogási kvóták mellett, miközben a brit kvóták 25 százalékkal emelkednek majd. Azt, hogy mi lesz az öt és fél éves átmeneti időszak után, később tárgyalják majd le.

A francia halászflotta, ami blokád alá vonta Saint Helier kikötőjét – Fotó: Marc Le Cornu / Reuters
A francia halászflotta, ami blokád alá vonta Saint Helier kikötőjét – Fotó: Marc Le Cornu / Reuters

A helyzet eszkalálódása mögött azonban nem csak ez állhat. A mai nap van ugyanis a szupercsütörtök az Egyesült Királyságban. Május 6-án tartják a skót és walesi parlamenti választásokat, egy angol parlamenti székért időközi választást, 143 településen önkormányzati választásokat, Londonban pedig polgármestert is választanak.

A Jersey-i halászok békés demonstrációjának hadihajókkal való eszkalálása a választás előestéjén pedig jól jöhet Johnsonnak és a konzervatívoknak a szavazófülkékben. Egyfelől segít elterelni a szavazók figyelmét a brit miniszterelnököt övező botrányoktól, melyektől hangos volt az elmúlt néhány hétben az angol sajtó, és mely a kormánypárt népszerűségének csökkenéséhez vezetett.

A szerda esti akciónak köszönhetően, a választás reggelén a legolvasottabb brit napilapok többsége, így például a Daily Telegraph, a Guardian, a The Times, a Daily Mail, a Daily Mirror és a Daily Express is címlapon hozta Jersey-i konfliktust.

Másfelől tudvalevő, hogy az a politikus, aki a nemzet védelmezőjeként tudja feltüntetni magát, pártjával együtt könnyen népszerűségnövekedésre tehet szert. Elég csak Margaret Thatcherre és a Falkland-szigeteki háborúra gondolni, vagy éppen George W. Bushra és a 9/11 utáni válaszcsapásokra. Ez állhat amögött, hogy Johnson katonai konfliktus látszatát próbálja megteremteni egy diplomáciai úton rendezendő incidensből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!