Věra Jourová elismerte, hogy az Európai Bizottság tehetetlen a KESMA-val szemben

2021. május 3. – 15:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Věra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke a Euronewsnak azt mondta, hogy a testület tehetetlen a kormánypárti sajtótermékeket tömörítő Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) ügyében. A bizottság 2019-ben indított versenyjogi vizsgálatot tiltott állami támogatás gyanúja miatt a KESMA ellen, a Euronews brüsszeli tudósítója most arra kérdezett rá, hogyan áll az eljárás.

„A mostani versenyjogi szabályokat úgy alakították ki, hogy ennél jóval nagyobb ügyeket kapjanak el. Pénzügyi értelemben a KESMA ügye Magyarországon túl kicsi, vagyis az összeolvadás értéke túl kicsi ehhez. A versenyjogi szabályokat ennél nagyobb ügyekre tervezték.”

A KESMA 2018 őszén jött létre, és portfóliójába közel 500 médiatermék tartozik. Ekkora médiaholding az államszocializmus óta nem volt Magyarországon, Európában sincs példa hasonlóra. Később Orbán Viktor nemzeti és közérdekre hivatkozva nemzetstratégiai jelentőségűnek nyilvánította a KESMA megalakulását, így a Gazdasági és Versenyhivatal nem vizsgálhatta az összeolvadást.

Jourová azt is elmondta, hogy a KESMA Magyarországon mentességet kapott a versenyjogi szabályok alól, ami szintén megnehezíti a fellépést a KESMA-val szemben, gyakorlatilag tehetetlenek, mert nem tudják alkalmazni a versenyjogi szabályokat. Ugyanakkor bejelentette, hogy jövőre újragondolnák a médiapiac jogi szabályozását, eddig ugyanis kizárólag gazdasági szereplőként kezelték a sajtót, és nem vették figyelembe a demokráciában játszott szerepét. Jourová korábban többször is kemény szavakkal illette a magyarországi demokrácia helyzetét. Legutóbb egy konferencián úgy fogalmazott:

„Számomra a magyarországi helyzet a legaggasztóbb. Ezt már sokszor elmondtam diplomatikus és kevésbé diplomatikus nyelven. Továbbra is úgy vélem, hogy az egy beteg demokrácia.”

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet nemrég közzétett friss jelentése szerint Magyarországon az elmúlt évben tovább romlott a sajtószabadság helyzete: a 92. helyen áll a világ országai között, legutóbb 89. volt, és az elmúlt 15 évben Magyarország 82 hellyel került lejjebb a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-mutatója szerint. Az Európai Uniót nézve már csak Bulgáriában rosszabb a sajtó helyzete, miközben olyan európai országok is Magyarország előtt vannak a listán, mint Albánia, Moldova és Észak-Macedónia. Március 15-én, a magyar sajtó napján ebben a cikkünkben foglaltuk össze, hogyan nőtt Orbán befolyása a hazai média felett az elmúlt években.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!