Liverpoolban ötezres, maszk nélküli, kísérleti koncertet tartottak

2021. május 3. – 13:53

frissítve

Liverpoolban ötezres, maszk nélküli, kísérleti koncertet tartottak
Liverpoolban szuper volt a hangulat – Fotó: Paul Ellis/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány kitörése óta először rendeztek mintegy ötezres élő koncertet szombaton Liverpoolban, hogy teszteljék, biztonságos-e ilyen rendezvény megtartása – írta az MTI.

A közönségtől nem kértek sem maszkviselést, sem távolságtartást. A vasárnapi minifesztivál a liverpooli Sefton Parkban ugyanis a brit kormány egyik hivatalos kísérleti rendezvénye volt, amelyen azt kutatták, miként lehet újra biztonságosan megtartani nagy tömegeket vonzó rendezvényeket.

A városban található négy tesztközpont egyikében felügyelt vizsgálaton kellett részt venniük a koncert előtti napon, és csak negatív teszttel lehetett belépni. A koncert napján is tesztelték a fiatalokat, és a koncert után öt nappal megismétlik a tesztet. Az eredmények döntő fontosságúak lesznek annak megállapításában, hogy a rendezvényen előfordult-e a vírus átadása. (A koncerten más szempontokra is figyeltek, a közönség mozgására és alkoholfogyasztására is.)

A tesztkoncert eredményei segíthetnek a nyitásban. A nyári zenei fesztiválok június 21-e után, a brit kormány újranyitási ütemtervének negyedik szakaszában elméletileg megszűnnek a korlátozások. A hatórás minifesztivál után szintén kísérleti jelleggel két éjszakai szórakozóhelyet is megnyitottak a közönség előtt.

A közelgő fesztiválszezon sorsa azonban nem csak azon múlik, hogy sikerül-e bebizonyítani, hogy az egyes rendezvények biztonságosak. A szervezők arra is kérték a kormányt, hogy nyújtson garanciákat arra az esetre, ha újabb pandémiás hullám következik be, és a fesztiválokat rövid időn belül le kell mondani, miután nagy összegeket költöttek az előkészületekre.

Márciusban Barcelonában még maszkot kellett viselniük a résztvevőknek. Újvidéken az EXIT fesztivált megrendezik július nyolcadikától, a beoltottak vagy a fertőzésen a közelmúltban átesettek szabadon mozoghatnak. A Balaton Sound és a Volt itthon elmaradnak. A Szigetről egyelőre még nincs döntés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!