Így buliztak maszkban egy többezres koncerten Barcelonában

2021. március 28. – 17:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ötezer fős koncertet tartottak szombaton Barcelonában egy kísérlet részeként. A szervezők azt akarták ezzel bizonyítani a járványügyi hatóságoknak, hogy kellő odafigyeléssel biztonságos körülmények között lehet tömegrendezvényeket tartani. A kísérleti koncerten a Love of Lesbian nevű barcelonai zenekar lépett fel. Minden résztvevőnek antigéntesztet kellett végeznie szombaton, ami ingyenes volt. Az ötezer vizsgálatból mindössze 6 lett pozitív. A negatív teszttel rendelkezőket négy bejáraton, fokozatosan engedték be a koncertre. A folyamatosan szellőztetett termet három, egyenként 1800 ember befogadására alkalmas területre osztották fel. Belépéskor megmérték a testhőmérsékletet, kötelező volt a kézfertőtlenítés és mindenki kapott egy új FFP2-es maszkot, hogy lecserélje azt, amelyben érkezett.

Az ötezres közönség a barcelonai koncerten – Fotó: Albert Gea / Reuters
Az ötezres közönség a barcelonai koncerten – Fotó: Albert Gea / Reuters

„Ránk figyel a világ” – mondta Santi Balmes, a zenekar frontembere a koncert kezdetén. A kísérleti koncert szervezési költsége elérte a 200 ezer eurót, vagyis átszámítva a 72,7 millió forintot. Nem ez volt a szórakoztató- és zeneipari szakembereket tömörítő Fesztiválok a biztonságos kultúráért csoport első hasonló jellegű rendezvénye; tavaly decemberben 500 fős koncertet bonyolítottak le, és senki nem fertőződött meg.

Máshol is kísérleteznek, hogy milyen feltételek mellett lehet biztonságosan megtartani nagyobb eseményeket. Szombaton 5 ezer nézőt engedtek be a Hollandia-Lettország világbajnoki selejtezőre, hogy modellezzék, hogyan terjedhet a vírus ilyen körülmények között. Nagy-Britanniában ezer önkéntes bevonásával tesztelnék, hogy milyen biztonsági intézkedések szükségesek ahhoz, hogy az emberek visszatérhessenek a stadionokba, éjszakai klubokba és konferenciaközpontokba. A kísérlet részeként egy önkéntesen jelentkező jegyespár mindenféle létszámkorlátozás nélküli esküvőt is tarthatna.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!