Lemond Észak-Írország miniszterelnöke

2021. április 28. – 17:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bejelentette lemondási szándékát Arlene Foster észak-írországi miniszterelnök szerdán, aki várhatóan május 28-án távozik a belfasti koalíciós kormány nagyobbik pártja, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) éléről, június végén pedig a miniszterelnöki tisztségből is, írja az MTI.

Mivel Foster lelép a DUP éléről, az észak-írországi felekezetközi kormány vezetőjeként betöltött tisztsége is megszűnik.

Kedd este még arról írtak a helyi lapok, hogy Foster ellen bizalmatlansági kezdeményezés indult saját pártjában. Foster pártja, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) kedden késő este kiadott nyilatkozatában nem cáfolta egyértelműen, de nem is kommentálta érdemben a kezdeményezésről szóló híreket. A DUP-nyilatkozat úgy fogalmaz, hogy a pártbeli folyamatok „időről időre felkeltik a nyilvánosság érdeklődését, ezek az ügyek azonban mindenekelőtt a párttagságra tartoznak”. A hírek szerint a bizalmatlansági kezdeményezést a 28 tagú DUP-frakció nagy része aláírta. .

Nem sokkal Foster lemondása előtt az EP megszavazta az EU és az Egyesült Királyság közötti megállapodást a jövőbeli kereskedelmi kapcsolatokról és együttműködésről. Észak-Írországban áprilisban napokig tartottak az összecsapások a nacionalisták, a unionisták és a rendőrök között a brexit miatt.

A brexit azért tépett fel régi sebeket a térségben, mert végül úgy sikerült csak tető alá hozni a kilépést, hogy létrejött egy de facto határ az Ír-sziget és Anglia között, amelyen csak vámellenőrzés után haladhatnak át az áruk. Ez felbőszítette a unionistákat, akik szerint az angolok elárulták őket, azóta is sokan követelik, hogy másítsák meg az alkunak ezt a részét, mert „szétszakítja az Egyesült Királyságot”. A unionisták egy paramilitáris szervezete, a Loyalist Communities Council már odáig jutott a múlt hónapban, hogy közölte: vissza fogja vonni az elköteleződését az 1998-as Belfasti Megállapodástól, ami véget vetett a véres harcoknak Észak-Írországban.

A brexit utáni problémahalmazról legutóbb itt írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!