Hallod, ahogy reccsent a válla? Imádom! – amerikai rendőrök nevetgéltek egy 73 éves demens nő elfogásán

2021. április 27. – 09:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Amerikai rendőrök gúnyolódtak, nevetgéltek egy rendőrőrsön, miközben videón nézték, ahogy korábban őrizetbe vettek egy 73 éves demens nőt, írja a BBC.

A rendőrkapitányság épületében készült kamerafelvételeket, amelyeken a rendőrök szórakoznak az idős, beteg nő elfogásán, a nő ügyvédje tette közzé. Karen Garnert tavaly június 26-án vették őrizetbe, miután úgy sétált ki a Colorado állambeli Loveland településen lévő Walmart üzletből, hogy nem fizetett ki egy 13 dolláros árucikket. Magáról az elfogásról is van videófelvétel, mert a helyszínen intézkedő egyik rendőr testkamerája rögzítette az esetet.

A rendőrök gúnyosan nevetgéltek a nő elfogásakor készült videón, bár egyikőjük – egy fiatal nő – többször mondta, hogy neki nem tetszenek a felvételek, az egyik férfi rendőr azonban azt mondta, hogy ő „imádja”, többször fel is nevetett, miközben nézte. Az idős, őrizetbe vett nő testrészének reccsenésére nevetgélve külön fel is hívta kollégái figyelmét.

Miközben a rendőrök a videót nézték, az idős nő pár méterrel odébb egy szobában (fogdában) ült padhoz bilincselt kézzel. Az ügyvéd szerint a nő könyöke eltört, a válla pedig kificamodott, elfogása után hat órán át volt orvosi ellátás nélkül.

A nő családja szövetségi pert indított a rendőrség ellen, a helyi rendőrség hétfőn közleményben közölte, hogy a múlt héten indított vizsgálat lezárultáig nem kívánnak nyilatkozni. Addig az egyik rendőrt szabadságra küldték, a két másikat pedig adminisztratív területre helyeztek át.

Az őrizetbe vételről készült felvételek már korábban nyilvánosságra kerültek, és sokak számára már azok is felháborodást keltettek, a bírálók eltúlzottnak vélik az intézkedést, az idős nőt ugyanis a földre, majd a motorháztetőre teperték, megbilincselték, és a lábát is összekötözték, az intézkedés során a rendőrök ruhájára is került a 73 éves nő véréből.

Az Egyesült Államokban az elmúlt években egyre gyakrabban váltak központi témává a rendőrök túlkapásai és a hatósági brutalitás, nemzetközileg legismertebbé a George Floyd halálával végződő intézkedés vált. Floyd halála miatt egész Amerikán és a fél világon végigsöpört a hatósági erőszak és a rasszizmus elleni tiltakozás, és óriásira nőtt a Black Lives Matter mozgalom.

Az USA-ban hamarosan elfogadhatják a Floyd nevével fémjelzett rendőrségi reformot, ami március elején szűk többséggel a képviselőházon már átment. A reform egyik lényeges eleme, hogy a fojtófogások alkalmazását visszaszorítanák, és a rendőrtisztek mentességét is korlátoznák, ha felmerül a túlkapások gyanúja.

A felkavaró felvételekből a BBC készített egy rövid, zanzásított változatot, ez a beágyazott videó pedig egy, az ügyvédi iroda által közzétett hosszabb verzió, aminek leírásában van link a teljes, vágatlan felvételhez is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!