Az USA 60 millió adag AstraZeneca-oltást ad át más országoknak

2021. április 27. – 06:45

Másolás

Vágólapra másolva

A következő hónapokban, a szükséges bevizsgálás után nagyjából 60 millió adag AstraZeneca-oltást ad át más országok számára az Egyesült Államok, közölte hétfőn a Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki.

Az oltóanyagból azért halmozódott fel több tízmilliós készlet Amerikában, mert az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hivatala (FDA) nem adta meg a vakcinához a sürgősségi engedélyt.

A Fehér Ház közlése szerint az ország számára elegendő a három, már korábban engedélyezett vakcina – Pfizer, Moderna és Johnson & Johnson –, így hajlandók lemondani a felesleges AstraZeneca-készletről, főleg, hogy a három vakcinának köszönhetően már a felnőtt lakosság több mint 41 százaléka megkapta legalább az első oltását.

A felajánlott vakcinakészlet egy része biztosan a jelenleg a járvány által leginkább sújtott Indiába kerülhet, ahol a koronavírus második hulláma kontroll nélkül terjed: sorban hatodik napja több mint 300 ezer új fertőzöttet regisztráltak, hétfőn közel 353 ezer új megbetegedést jelentettek.

A szállítás viszont csak azután indulhat majd meg, hogy az FDA bevizsgálta a vakcinákat. Ha ez megtörténik, 10 millió adagot azonnal le tudnak szállítani a kiválasztott helyekre, a termelés folytatódásával pedig május-júniusban a maradék 50 millió adagot is leszállítanák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!