Ursula von der Leyen a magyar jogállamiság problémáit is napirendre vette az Orbánnal tartott találkozón

Legfontosabb

2021. április 23. – 23:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken Brüsszelben tárgyalt Orbán Viktor és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Orbán Viktor a Facebook-oldalán egyelőre nem részletezte, miről tárgyaltak, csak arról írt, hogy találkoznak.

Ursula von der Leyen viszont pontokba szedve felsorolta a tárgyalás napirendi pontjait. Az sejthető volt, hogy szó lesz a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítését szolgáló uniós helyreállítási alapról, amelyből Magyarország 6 ezer milliárd forintot tervez lehívni különböző programokra. De nem csak erről volt szó.

A tárgyaláson ezen kívül még a következő témákról esett szó:

  • a koronavírus helyzetről,
  • az európai zöld megállapodás megvalósításáról,
  • a jogállamisági jelentésről,
  • globális kérdésekről és a Nyugat-Balkán helyzetéről.

Az Európai Bizottságot vezető német politikus tehát a jelek szerint nem hagyta szó nélkül a tavaly ősszel megjelent uniós jogállamisági jelentést, ami Magyarországról elég kemény kritikát fogalmazott meg.

Az igazságügyért felelős Didier Reynders és a jogérvényesülését felelős Vera Jourová uniós biztos hivatalai a 28 oldalas jelentésben aggályaikat fogalmazták meg Magyarországon az igazságszolgáltatás, a korrupció és a média helyzetéről. Kifogásolták például a független Országos Igazságszolgáltatási Tanács és az Országos Bírósági Hivatal közötti hatásköri vitákat, a korrupciós ügyek nem elég következetes kivizsgálását, és a médiában a kormánypárti kiadványoknak adott nagy mennyiségű állami hirdetést.

Varga Judit igazságügyi miniszter a jelentés megjelenése után abszurdnak és valótlannak nevezte annak tartalmát. A miniszter szerint a jelentés nem szolgálhat alapul semmilyen jogállamisági vitához az Európai Unióban, mert koncepciója és módszertana elhibázott, forrásai kiegyensúlyozatlanok, tartalma megalapozatlan.

Magyarországon vita van az uniós helyreállítási alap felhasználásáról is. A Magyar Önkormányszatok Szövetsége panasszal él az Európai Bizottság felé, miután szerintük a kormány által készített, gazdaság helyreállítását célzó terv nem segíti elő a társadalmi-gazdasági krízis felszámolását – jelentette be pénteken Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán. A MÖSZ szerint az Uniós helyreállítási alapból a Magyarországnak járó 6000 milliárd forint a jelenlegi elosztás szerint „a kiváltságos kevesek további gazdagodását szolgálja”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!