Házi őrizetben lévő szaúdi nőjogi aktivista kapta a Václav Havel Emberi Jogi Díjat

2021. április 19. – 19:01

Másolás

Vágólapra másolva

Ludzsejn al-Hadhlúlnak, a szaúdi-arábiai feminista mozgalom vezető személyiségének ítélte oda a Václav Havel Emberi Jogi Díjat az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése – közölte hétfőn a strasbourgi székhelyű testület.

Ludzsejn al-Hadhlúl többek között a férfiak általi gyámsági rendszer eltörlésért és a nők gépkocsivezetéshez való jogáért hazájában folytatott küzdelemért kapta a kitüntetést, amely a tavalyi évre szól, de az átadásra a koronavírus-járvány miatt csak most került sor. A 60 ezer euróval járó díjat lánytestvére, Lina al-Hadhlúl vette át videóösszeköttetésen keresztül,

mivel testvérét a szaúdi rezsim több évre bebörtönözte, és tavaly februári szabadon engedése után továbbra is házi őrizetben tartják a hatóságok.

„Ludzsejn feláldozta magát a szaúdi nők jobb életéért. Tevékenysége miatt elrabolták, bebörtönözték, brutálisan megkínozták, és most terroristának minősítik. De minél több idő telik el, Ludzsejn annál inkább bebizonyítja, milyen bátor és ellenálló, és mennyire hisz abban, amit tesz” – mondta Lina al-Hadhlúl a virtuális díjátadó ünnepségen.

Decemberben egy szaúdi bíróság öt év és nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte Ludzsejn al-Hadhlúlt, akit terrorizmus támogatásával vádoltak. Az aktivistát abban találták bűnösnek, hogy külföldi érdekeket szolgál, és az internet segítségével igyekszik megzavarni a közrendet.

Az idei másik két jelölt, a nepáli Drukpa női buddhista rend és Juliane Lusenge női jogokért küzdő kongói aktivista is oklevelet kapott az emberi jogok védelme terén nyújtott kiemelkedő teljesítménye miatt.

A kitüntetést Václav Havel egykori csehszlovák, későbbi cseh elnökről, drámaíróról nevezték el, aki Csehszlovákiában az ellenzéki értelmiség vezéralakja volt. A díjat nyolcadik alkalommal ítélték oda, az ET parlamenti közgyűlésének, a Václav Havel Könyvtárnak és a Charta 77 Alapítványnak a hozzájárulásából.