Joe Biden nem akar rosszban lenni az oroszokkal, de kész további szankciókra is

2021. április 16. – 06:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok nem kívánja, hogy Moszkva és Washington között elmérgesedjen a feszültség a frissen bevezetett szankciók után – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök csütörtökön a Fehér Házban az MTI tudósítása szerint.

„Stabil, kiszámítható kapcsolatokat szeretnénk” – fogalmazott az ősszel megválasztott amerikai elnök. Biden ugyanakkor figyelmeztette Putyinékat, hogy „kész további válaszintézkedésekre”, amennyiben folytatják a beavatkozást az amerikai demokráciába.

Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban 2021. április 15-én – Fotó: Tom Brenner / Reuters
Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban 2021. április 15-én – Fotó: Tom Brenner / Reuters

Az új szankciók jóval súlyosabbak is lehettek volna szerinte.

„Tovább is mehettünk volna, de letettem erről. Úgy döntöttem, hogy arányos választ adunk”

– tette hozzá a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón.

Arról is kérdezték, hogy az újabb szankciók miért nem érintik az Északi Áramlat-2 földgázvezetéket. Azt mondta, már régóta ellenzi a projektet, de „az Északi Áramlat-2 bonyolult kérdés, mert európai szövetségeseinket érinti”.

Az amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz, kémkedéssel vádolt orosz diplomatát, a Moszkva részéről érkezett kibertámadásokra és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra válaszul.

Erre úgy reagáltak Moszkvában, hogy a külügyminiszter bekérette az amerikai nagykövetet. „További információt önökkel a megbeszélés után osztunk meg, amely az amerikai fél számára nehéz lesz” – jelentette be Marija Zaharova külügyi szóvivő egy sajtótájékoztatón. Hozzátette: „Az efféle agresszív magatartás kétségtelenül határozott visszautasításban fog részesülni, a szankciókra adandó válasz elkerülhetetlen lesz.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!