Joe Biden nem akar rosszban lenni az oroszokkal, de kész további szankciókra is

2021. április 16. – 06:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok nem kívánja, hogy Moszkva és Washington között elmérgesedjen a feszültség a frissen bevezetett szankciók után – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök csütörtökön a Fehér Házban az MTI tudósítása szerint.

„Stabil, kiszámítható kapcsolatokat szeretnénk” – fogalmazott az ősszel megválasztott amerikai elnök. Biden ugyanakkor figyelmeztette Putyinékat, hogy „kész további válaszintézkedésekre”, amennyiben folytatják a beavatkozást az amerikai demokráciába.

Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban 2021. április 15-én – Fotó: Tom Brenner / Reuters
Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban 2021. április 15-én – Fotó: Tom Brenner / Reuters

Az új szankciók jóval súlyosabbak is lehettek volna szerinte.

„Tovább is mehettünk volna, de letettem erről. Úgy döntöttem, hogy arányos választ adunk”

– tette hozzá a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón.

Arról is kérdezték, hogy az újabb szankciók miért nem érintik az Északi Áramlat-2 földgázvezetéket. Azt mondta, már régóta ellenzi a projektet, de „az Északi Áramlat-2 bonyolult kérdés, mert európai szövetségeseinket érinti”.

Az amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz, kémkedéssel vádolt orosz diplomatát, a Moszkva részéről érkezett kibertámadásokra és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra válaszul.

Erre úgy reagáltak Moszkvában, hogy a külügyminiszter bekérette az amerikai nagykövetet. „További információt önökkel a megbeszélés után osztunk meg, amely az amerikai fél számára nehéz lesz” – jelentette be Marija Zaharova külügyi szóvivő egy sajtótájékoztatón. Hozzátette: „Az efféle agresszív magatartás kétségtelenül határozott visszautasításban fog részesülni, a szankciókra adandó válasz elkerülhetetlen lesz.”

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass