13 éves gyereket lőtt le a chicagói rendőr, aki szerint fegyver volt a fiúnál

2021. április 16. – 13:22

frissítve

13 éves gyereket lőtt le a chicagói rendőr, aki szerint fegyver volt a fiúnál

Másolás

Vágólapra másolva

„Ezt nagyon nehéz végignézni” – mondta Chicago polgármestere arról a nyilvánosságra hozott rendőri testkamera-felvételről, amelyen látszik, hogy egy rendőr lelő egy 13 éves fiút. A felvételen látható, hogy Adam Toledo fut a rendőr elől, a felszólításokra nem áll meg, csak amikor a rendőr a közelébe ér. Felszólításra megfordult, feltette a kezét – ekkor éri a halálos mellkaslövés.

A testkamera felvételén látható, hogy lelövése pillanatában a fiú feltartott kézzel állt és fegyvertelen volt.

A rendőrség szerint Toledo kezében a fegyverrel futott el, így amikor megfordult, abban a 0,8 másodpercben minden esély megvolt rá, hogy még mindig fegyver van nála. A család ügyvédje szerint azonban bármi is volt korábban a fiú kezében, az bizonyított, hogy halála pillanatában nem volt nála fegyver.

A rendőrség a lövés helyszínén, a kerítés mögött talált egy lőfegyvert – gyanújuk szerint a fiú ide dobta, amikor a rendőr már-már utolérte. A tragikus végű felvétel vége előtti képeken valóban látható, hogy van fegyvernek látszó tárgy a kezében, ám azt – a rendőr még üldözés közben hallható utasításának megfelelően – eldobta.

A március 29-i haláleset erősítheti az etnikai alapú előítéletek miatti rendőri erőszakkal szembeni tiltakozásokat, miután a 34 éves rendőr fehér volt, Michael Toledo pedig latinó, azaz dél-amerikai gyökerű.

Jogászok szerint azonban a helyzet megítélése nem egyszerű: amennyiben valóban fegyver volt Toledónál menekülése közben, az mindenképpen erős érv lehet a rendőrnek a fegyverhasználatra, még ha azt az utolsó pillanatban el is dobta.

Mindeközben zajlik a Black Lives Matter tiltakozási hullámát elindító George Floyd haláláért felelősnek tartott rendőr, pere is, amelyről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

„Legózott, Hot Wheelsszel játszott, szerette az állatokat” – mondta a 13 éves fiú édesanyja, aki a felvételt pénteki nyilvánosságra hozatala előtt, kedden már láthatta.

A rendőrség Toledo halálának helyszínén őrizetbe vett egy 21 éves férfit, aki a rendőr megjelenése előtt a fiú mellett volt. A gyanú ellene kiskorú veszélyeztetése és tiltott fegyverviselés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!