Lassan a térség összes országában távozott az egészségügyi miniszter

2021. április 14. – 14:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A román miniszterelnök kérésére felmentette Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert Klaus Iohannis államfő szerdán, miután előző nap a tudta nélkül módosította a települések vesztegzár alá helyezésének feltételeit – írja az MTI.

Sajtóhírek szerint a járványügyi operatív törzset vezető Florin Citu kormányfő is csak a hivatalos közlönyből értesült arról a rendeletről, amely alapján akár Bukarestet is vesztegzár alá kellett volna helyezni a közelgő ortodox húsvét idejére. Döntését Citu azzal indokolta, hogy az állami intézményekbe vetett bizalom védelmében volt erre szükség. Arról is beszélt, hogy a világjárvánnyal több mint egy éve folytatott küzdelem a végletekig próbára teszi az állami intézményrendszert és a gazdaságot is, de éppen ezért elengedhetetlen, hogy a válságban döntéseket hozó intézményrendszer a polgárok bizalmát élvezze.

Voiculescu egészségügyi miniszter döntései és nyilatkozatai már többször okoztak vitát a nagyobbik koalíciós partnerrel, a jobbközép Nemzeti Liberális Párttal (PNL). Voiculescu március elején az oltási kampány „érzékeny” adatainak közlésével keltett médiavihart, és váltotta ki a liberális koalíciós partnerek rosszallását. Az általa közzétett információkból egy tényfeltáró lap kimutatta, hogy

Romániában több mint hétezren kaptak soron kívül koronavírus elleni oltást, köztük a nemzetbiztonsági és igazságszolgáltatási intézmények több mint ötszáz alkalmazottja.

Közben a PNL és a párt éléről államfővé választott Iohannis is Voiculescut tette felelőssé azért, hogy a koronavírus-járvány tavaszi, harmadik hulláma felkészületlenül találta az országot, és a Covid-kórházakban folyamatos helyhiány volt az intenzív terápiás osztályokon. Az intenzív terápiás ágyak számával kapcsolatban ráadásul a miniszterelnökkel is ellentmondásba keveredett: Citu vasárnap azt mondta, országszerte már csak hat szabad ágy van, Voiculescu viszont folyamatosan arról beszélt, hogy a kórházak jelentései szerint számuk meghaladja a százat.

Az USR-PLUS pártszövetség nem ért egyet jelöltje, Vlad Voiculescu miniszter leváltásával, az intézkedés sajtóhírek szerint súlyos válságba sodorhatja a román kormánykoalíciót.

Frissítés: Nem sokkal cikkünk megjelenése után jelentették be, hogy megvonta a bizalmat Florin Citu román liberális miniszterelnöktől a kormánykoalícióhoz tartozó USR-PLUS pártszövetség, de folytatná a közös kormányzást a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ). Az USR-PLUS azt javasolja, hogy a koalíciós pártvezetők közösen keressenek megoldást arra válságra, amelybe Citu „éretlen és egyoldalú” döntése sodorta a koalíciót.

Kedden egészségügyi okok miatt lemondott az osztrák egészségügyi miniszter, de az elmúlt hónapokban már távozott posztjáról a cseh, a szlovén, a szlovák és a lengyel egészségügyi miniszter is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!