Meghalt Bernard Madoff, minden idők legeredményesebb piramisjátékos csalója

2021. április 14. – 17:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

82 éves korában, egy szövetségi börtönben halt meg szerdán délelőtt Bernard Madoff, akinek nevéhez minden idők legnagyobb piramisjátékos átverése fűződik. Madoff biznisze a 2008-as gazdasági válság idején oe, a nyomozók akkor 65 milliárd dollárosra becsülték annak értékét. A férfit 2009-ben ítélték el, az ügyben eljáró bíró a lehető legmagasabb, 150 éves büntetést szabta ki rá – írja a BBC.

Az AP korábban úgy értesült, hogy Madoff természetes halált halt az észak-karolinai börtönben, ahol fogva tartották. A halálesetet később a Szövetségi Börtönhivatal is megerősítette. Madoff többfajta betegségben is szenvedett, ügyvédei emiatt tavaly kérvényt nyújtottak be, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel engedjék ki őt a börtönből, de nem jártak sikerrel.

Bernard Madoff 2009-ben egy bírósági tárgyalás után. Forrás: Stan Honda / AFP
Bernard Madoff 2009-ben egy bírósági tárgyalás után. Forrás: Stan Honda / AFP

Az 1938-ban született Bernard Madoff 22 évesen, mindössze 5000 dollárral a zsebében kezdte meg pénzügyi karrierjét. Ekkor alapított cége hamar elég nagy tényező lett, Madoff pedig rövidesen az amerikai Nasdaq részvénytőzsde elnöki székében találta magát. A cég ellen összesen nyolcszor indítottak vizsgálatot, mert gyanúsan nyereséges volt, de a bukását végül a 2008-as recesszió hozta el,

a befektetők ekkor pánikszerűen megpróbálták kivenni a pénzüket Madoff piramisjátékából, ő pedig természetesen nem tudott hirtelen hétmilliárd dollárt előteremteni.

A bukás egy rakás hírességet és jótékonysági szervezetet is magával sodort, bankok is vesztettek rajta, és természetesen egy rakás hétköznapi ember is pórul járt. A nyomozók 2008-ban durván 65 milliárdosra saccolták a piramisjáték értékét Madoff 4800 ügyfelének fiókja alapján, és hivatalos becslések szerint a férfi összesen 18 milliárd dollárt gombolt le a befektetőiről. Madoffot 2009-ben végül 150 év börtönre ítélték, és családját megfosztották az évtizedek során felhalmozott vagyona döntő többségétől.

Dacára annak, hogy egyértelműen Madoff minden idők legeredményesebb piramisjátékos csalója, mégsem ő, hanem Charles Ponzi a leghíresebb képviselője a műfajnak. Az olasz csaló történetéről korábban ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!