Őrizetbe vették az egyik legismertebb ellenzékit Belaruszban, a KGB fogdájába szállították

2021. április 13. – 09:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A belarusz hatóságok őrizetbe vették a legrégebbi ellenzéki párt vezetőjét, Rihor Kasztuszjeut – közölte kedden a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

Az MTI híre szerint az őrizetbe vételről a politikus megbízottja, Dmitro Antoncsik tájékoztatott a Facebookon. Szerinte Kasztuszjeut, a Belarusz Nemzeti Front (BNF) vezetőjét hétfő este vették őrizetbe a Mohiljovi megyében lévő Sklove településen, és onnan a nemzetbiztonsági szolgálat (KGB) minszki fogdájába szállították. Az őrizetbe vétel oka nem ismert, a hatóságok nem adtak róla tájékoztatást.

A Ria Novosztyi ezzel összefüggésben emlékeztet arra, hogy a hatóságok nem engedélyezték a nemzeti ünnepre, március 25-re tervezett ellenzéki felvonulást, Kasztuszjeu pedig azt tervezte, hogy fellebbezni fog a döntés ellen. Ivan Tertelj, a KGB főnöke akkoriban arra figyelmeztetett, hogy keményen fellépnek az ország megingatására irányuló bármilyen kísérlet ellen.

A BNF 1993-ban alakult, párttá nőte ki magát az öt évvel korábban létrejött, az ország függetlenségéért és a demokratikus átalakulásért küzdő Újjászületés nevű mozgalomból. Kasztuszeju 2017 óta vezette a pártot, és 2010-ben indult az elnökválasztáson. Belaruszban a tavalyi augusztus 9-i elnökválasztást az országot több mint két évtizede irányító Alekszandr Lukasenko nyerte meg a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. A valódi győztesnek Szvetlana Tyihanovszkaját elismerő ellenzék szerint meghamisították az eredményeket. Lukasenkót a Nyugat, ezen belül az Európai Unió sem ismeri el törvényes államfőnek.

A kép bal oldalán Rihor Kasztuszjeu, a tisztázatlan körülmények között, autóbalesetben elhunyt belarusz ellenzéki, Ivan Nikicsenko temetésén 2010-ben – Fotó: VIKTOR DRACHEV / AFP
A kép bal oldalán Rihor Kasztuszjeu, a tisztázatlan körülmények között, autóbalesetben elhunyt belarusz ellenzéki, Ivan Nikicsenko temetésén 2010-ben – Fotó: VIKTOR DRACHEV / AFP

A választásokat követően tiltakozó megmozdulások kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Több mint harmincezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette, további százak pedig megsérültek. Sokakat már nem is a tüntetéseken, hanem később otthonaikban értek el és vontak felelősségre ellenzéki aktivitásuk miatt. Az hatóságok több ellenzéki vezető ellen indítottak büntetőjogi eljárást, összeesküvés és a törvényes hatalom megdöntésére irányuló kísérlet címén, többet közülük kizsuppoltak vagy elűztek az országból, köztük Tyihanovszkaját is. A tüntetésekről itt olvashatja októberi helyszíni riportunkat.

Az Európai unió három szankciós csomagot is elfogadott olyan fehérorosz cégekkel és olyan személyekkel szemben, akiket felelősnek tart a választás meghamisításáért, valamint a tüntetőkkel szemben alkalmazott karhatalmi erőszakért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!