Napi 1-2 órát van víz, és mindent hamu borít

2021. április 11. – 22:18

frissítve

Napi 1-2 órát van víz, és mindent hamu borít
Az április 9-i második kitörés – Fotó: olvasónk, Tamás

Másolás

Vágólapra másolva

Mint azt korábban megírtuk és Dr. Harangi Szabolcs vulkanológus bővebben is kifejtette, a 21. század egyik legnagyobb vulkánkitörése zajlik éppen a karibi Saint Vincent sziget északi részén. A La Soufrière vulkánból néhány óránként hatalmas robbanással tör fel a magma, és több mint 10 kilométer magasba tornyosul a vulkáni hamufelhő. Több százezer tonna kén-dioxid került a levegőbe, a szürke hamu teljesen beterítette Saint Vincentet. A sziget területe mindössze 390 négyzetkilométer, vagyis Budapestnél is kisebb. Nagyjából százezren élnek rajta, egyikük olvasónk, Tamás, aki beszámolt a tapasztalatairól.

Mivel a vulkán a sziget északi részén található, Tamás pedig éppen a legdélebbi parton él – nagyjából 40 kilométerre a vulkántól –, szerencsére nem tartozott azok közé, akik azonnali kimenekítésre szorultak. „Az első, április 9-i kitörés nem is látszott innen, és hangot vagy rengést sem észleltünk. A második kitörés már látszott, a felhők fölé emelkedett egy nagy hamuoszlop. Utána pedig a hamufelhőtől meg portól eléggé lecsökkent a látótávolság” – írja.

A hamufelhő hamarosan lecsökkentette a látótávolságot – Fotó: olvasónk, Tamás
A hamufelhő hamarosan lecsökkentette a látótávolságot – Fotó: olvasónk, Tamás

Bár a lakhelyén maradhatott, a természeti katasztrófa így is nagy hatással volt Tamás életére:

„Mindent hamu borít, csak nem olyan vastagon, mint a közelebbi településeken. De az autót például nem érdemes itt sem használni, mert a hamu csúszik és eltömíti a szűrőket. A levegő nagyrészt itt is szar, kénes szagú és nagy a szálló por menyisége. Néha olyan, mint egy homokvihar. Azt ajánlják, hogy minél kevesebb időt tartózkodjon mindenki a szabadban, szellőztetni sem jó. Egyelőre az áramszolgáltatás rendesen üzemel, net is van. Tegnap éjjel volt egy kis kimaradás az egyik kitörés után, de azt átaludtunk. Vezetékes víz viszont csak napi 1-2 órán keresztül megy, ezalatt be kell spájzolnunk belőle.”

A vulkántól 40 kilométerre is finom hamu borít mindent – Fotók: olvasónk, Tamás
A vulkántól 40 kilométerre is finom hamu borít mindent – Fotók: olvasónk, Tamás

Tamás egyébként főleg kapcsolódó Instagram-oldalakon tájékozódik az aktuális helyzetről, leginkább innen, innen és innen. A kitörés további fejleményeit mi is követjük majd. Végül még egy kép Tamástól, ami az április 9-i második kitörést ábrázolja:

Az említett hamuoszlop – Fotó: olvasónk, Tamás
Az említett hamuoszlop – Fotó: olvasónk, Tamás
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!