Luxus-óceánjárókkal mentik egy vulkánkitörés elől az embereket a Karibi-térségben

2021. április 10. – 18:06

Luxus-óceánjárókkal mentik egy vulkánkitörés elől az embereket a Karibi-térségben
A La Soufrière vulkánból pénteken feltörő hamufelhő – Fotó: Robertson S. Henry / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 16 ezer embert kell kimenekíteni a Karib-tengeren található Saint Vincentről, ahol több évtizednyi szunnyadás után felébredt az eleinte csak hamut lövellő, majd már kitöréssel fenyegető La Soufrière vulkán.

A mentési munkálatokba két, óceánjárókat üzemeltető cég is besegít, ugyanis a Royal Caribbean és a Carnival Cruise is jelezte, hogy több hajót küld a szigetre, hogy azokkal szállítsák el a veszélyben levő lakosokat. Mindkét cég két-két hajót küldött, amelyek pénteken értek Saint Vincentre, de a Caribbean egy harmadik hajója szombaton csatlakozik a mentéshez. Hajónként várhatóan 1500 főt tudnak majd befogadni arra az időre, amíg szomszédos, a vulkánkitörés által nem veszélyeztetett szigetekre szállítják őket.

Az 1979 óta szunnyadó vulkán tavaly novemberben mutatta újra az aktivitás jeleit, amikor hamut kezdett el szórni. Januárban egyszer már evakuálni kellett a helyi lakosságot, ám most komolyabb kitöréstől tartanak, leginkább azért, mert a héten robbanás hangját is lehetett hallani, ami alapján a legnagyobb veszélytől tartanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!