Huszonegy bányász rekedt egy elárasztott kínai szénbányában

2021. április 11. – 17:29

Huszonegy bányász rekedt egy elárasztott kínai szénbányában
Mentési munkálatok az elárasztott bányánál a kínai Hszincsiang tartományban április 11-én – Fotó: China Daily via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Huszonegy bányászt próbálnak kimenteni egy elárasztott szénbányából a kínai Hszincsiang tartományban, írja a BBC. Még szombaton történt baleset egyelőre ismeretlen okokból a Fengjuan bányában, és az érintett 29 bányászból nyolcat már sikerült kimenekíteni.

A kínai média beszámolói szerint korszerűsítési munkálatok közben történt a baleset, ami elárasztotta a bányát. Mind a huszonegy lent rekedt bányász helyét sikerült már beazonosítani: tizenketten voltak egy emelvényen, nyolcan szintén egy másikon, egy bányászt pedig a menekülési útvonalnál érte el az áradás.

A víz miatt megszűnt a bánya áramellátása, és a kommunikációs vonalak is megszakadtak. A kínai állami CCTV beszámolója szerint a mentőcsapat igyekszik egyszerre kiszivattyúzni a vizet a bányából, és levegőt pumpálni az elöntött aknákba, azonban nagy kihívást jelent a művelet.

Kínában a biztonsági szabályozás hiánya miatt nagyon gyakoriak a bányabalesetek: tavaly decemberben 23 bányász halt meg egy szénbányában szén-monoxid-mérgezés miatt, egy szeptemberi eset során pedig 16 munkást ölt meg a magas szén-monoxid-szint. Idén januárban kilenc bányászt találtak holtan egy beomlott aranybányában, ahol egy bányarobbanás miatt összesen 22-en rekedtek a föld alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!