Női űrhajóssal hódítaná meg a világűrt az Egyesült Arab Emírségek

2021. április 11. – 21:09

Másolás

Vágólapra másolva

Történelmet írt az Egyesült Arab Emírségek történetében Nora Al-Matrooshi, aki hazája első női űrhajósa lesz, írja a CNN.

Közel négyezren jelentkeztek az Emírségek által indított Mohammed Bin Rashid Űrközpont asztronauta-programjába – közülük került ki a program két győztese, Al-Matrooshi mellett Mohammed Al-Mulla, közölte a dubaji emír, Mohammed bin Rásid.

Nora Al-Matrooshi, az Egyesült Arab Emírségek első űrhajós-jelöltje – Fotó: Mohammed Bin Rashid Space Centre via Reuters
Nora Al-Matrooshi, az Egyesült Arab Emírségek első űrhajós-jelöltje – Fotó: Mohammed Bin Rashid Space Centre via Reuters

Al-Matrooshi 1993-ban született, és bemutatkozó videója szerint már fiatalon is érdeklődött az űr iránt, ugyanis gyakran járt csillagnézésekre. Alapszakos gépészmérnöki diplomáját az Emirátusok egyetemén szerezte, és eddig a nemzeti olajvállalatnál dolgozott mérnökként.

„Felejthetetlen pillanatokat adott nekem ma a nemzet. Igyekszem keményen dolgozni, hogy történelmi pillanatokat és eredményeket írhassak bele népünk örök emlékezetébe. Köszönöm bölcs vezetőinknek, és az emírségi űrhajós program csapatának. Most kezdődnek az előkészületek és a munka”

– írta Twitter-bejegyzésében Al-Matrooshi. Programbéli párja, Mohammed Al-Mulla öt évvel idősebb nála – ő a dubaji rendőrségnél dolgozik pilótaként, és vezeti ott a kiképzési részleget, írja az űrközpont beszámolója.

A program keretében az amerikai NASA-nál tanulnak majd az űrkutatásról, hogy aztán a jövőben élesben is kipróbálják magukat a világűrben. Dubaiban az utóbbi időben egyébként egyre komolyabban veszik az űrkutatást: még februárban állt Mars körüli pályára az Emírségek űrszondája, amivel ők lettek az ötödik ország, amelyik sikeresen elérte a vörös bolygót.

Kövess minket Facebookon is!