Megbírságolták a norvég miniszterelnököt, aki a járvány közepén születésnapozott egy síparadicsomban

2021. április 9. – 13:30

Megbírságolták a norvég miniszterelnököt, aki a járvány közepén születésnapozott egy síparadicsomban
Erna Solberg norvég miniszterelnök a férjével posztolt Geilóból – Forrás: Erna Solberg Instagram-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Megszegte a koronavírus-járvány miatt hozott védelmi intézkedéseket a norvég miniszterelnök, amikor a családjával születésnapozott márciusban egy síparadicsomban – erről korábban már mi is beszámoltunk. A rendőrség nyomozása véget ért, a Reuters pedig arról ír, hogy Erna Solberget 20 ezer norvég koronára (azaz átszámítva 708 ezer forintra) büntették a buli miatt.

Az ügyről először a norvég közszolgálati média számolt be: 14 fős szusivacsorával ünnepelt a kormányfő akkor, amikor 10 főnél többen nem gyűlhettek össze az országban érvényben lévő szabályok alapján. Erna Solberg egy Facebook-posztban megerősítette, hogy a Geilo nevű síparadicsomban töltötte a szabadságát a férjével, a gyerekeivel és az egyik nővére családjával közösen. A másik nővére és annak családja szintén a közelben bérelt ki egy másik házat, és az eredeti terv az volt Solberg szerint, hogy az előírásokat betartva sétálnak és kirándulnak a szabadban. Azonban hibáztak, és két alkalommal is megszegték a szabályokat:

  • először akkor, amikor a három családból összesen 13 fő ugyanabban az étteremben, három különböző asztalnál vacsorázott, ekkor állítása szerint ő maga nem volt jelen,
  • másodszor, amikor elvitelre rendelt szusit a teljes társaság, és 14 fő ugyanazon a szálláshelyen ette meg.

A norvég miniszterelnök, aki az utazásáról korábban az Instagramra is töltött fel képet, márciusi Facebook-posztjában elismerte, hogy családtagjaival megszegték a szabályokat, és bocsánatot is kért ezért.

A rendőrség a nyomozást végül lezárta, és pénzbüntetést szabott ki a miniszterelnökre, közölte Ole Saeverud norvég rendőrfőnök:

„Solberg az ország vezetője, és élen járt a járvány terjedése ellen meghozott intézkedésekben. (…) Éppen ezért helyes döntés volt az ügyben pénzbírságot kiszabni, hogy a korlátozásokba vetett közbizalmat továbbra is fenn tudjuk tartani.”

Azt azonban hozzátették, hogy bár a korlátozásokat megszegte a kormányfő férje és az étterem is, ők nem kaptak bírságot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!